Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон разполага с доказателства за прехвърляне на сирийски бойци към Нагорни Карабах

| обновено на 01.10.20 в 18:29
Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви на влизане в Европейския съвет, че разполага с доказателства за прехвърляне на джихадисти от Сирия в района на Нагорни Карабах:

„Ударите, които в неделя са нанесени от Азербайджан, според наша информация, нямат оправдание. Искам да съм много ясен - разполагаме със сигурна информация, според която сирийски бойци са напуснали театъра на военни действия на джихадистки групировки, преминали са през Газиантеп, за да се присъединят към бойните действия в Нагорни Карабах. Това е много сериозен нов факт“.

Макрон добави, че се е договорил с президентите на Съединените щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин да обменя всякаква информация за положението в района и допълни, че Европейският съвет ще настоява за безусловно прекратяване на огъня.

Относно ситуацията в Беларус той се обяви за възможно най-бързо постигане на съгласие в Съвета за санкции срещу режима в Минск:

„Ние ще препотвърдим, че не признаваме резултатите от изборите в Беларус и аз съм изцяло в полза на това да пристъпим към целенасочени санкции и съответно към по-сериозен натиск от страна на ЕС, за да накараме властта възможно най-бързо да допусне посредничество на ОССЕ, да влезе в диалог с гражданското общество и да се излезе от кризата чрез преговори. Вчера разговарях по същия въпрос с президента Путин и при всички положения мога да кажа, че той също желае изход чрез преговори и с посредничеството на ОССЕ.

По повод сондажите на Турция в Източното Средиземноморие и изострянето на отношенията ѝ с Кипър и Гърция, Макрон подчерта:

„Солидарността с Кипър и Гърция - тук ще бъда много ясен, не подлежи на преговори. Когато страна-член на ЕС е нападната и заплашена, а границите на териториалните ѝ води не се зачитат, е задължение на европейците да покажат солидарност“.

„Има две възможности за отношенията ЕС-Турция“, каза на влизане в Европейския съвет председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Днес европейските лидери ще обсъждат сондажите на страната в Източното Средиземноморие:

„Има две възможности  - или напрежението да нараства, което ние не искаме, или да има деескалация и да се придвижваме към конструктивни отношения, което искаме. При всички положения, ние имаме инструменти, които са на разположение на ЕС“.

В писмото покана до лидерите председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че всички възможности са на масата, очевидно визирайки и налагане на санкции на Турция. На влизане в Съвета днес той заяви:

„Ние сме изцяло солидарни с Гърция и Кипър в защита на суверенните им права. Няколко възможности са на масата. Ние сме готови да се ангажираме с позитивни действия“.

Германският канцлер Ангела Меркел е на мнение, че напрежението в региона трябва да се преодолее, тъй като Турция е ключов партньор за Съюза.

„В интерес на ЕС, въпреки трудностите, които имаме, да развиваме конструктивни отношения с Турция. Ние сме партньори в НАТО, зависим един от друг, когато става дума за нелегалната миграция и подпомагането на Турция, която е приела много бежанци. Трябва да преодолеем напрежението в Източното Средиземноморие и дипломацията за мен е от решаващо значение“, каза тя днес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени