Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомен за пианистката Еми Бехар

Еми Бехар (1931-2020)

На 17 септември 2020 г., на 89-годишна възраст във Виена почина известната българска пианистка Еми Бехар.

Спомням си, че през 50-те и 60-те години на отминалия век нейното име можеше да бъде видяно често по афишите на концертните зали у нас - развиваше много успешна концертна дейност и беше популярна. Спомням си нейните изяви, била съм на нейни концерти и много бях впечатлена от интерпретациите й на творбите на Шопен - елегантно, красиво, емоционално. Сигурна съм, че много меломани си спомнят за Еми Бехар, за проникновенните й изпълнения, особено на музиката на композиторите романтици. И въпреки че много години тя отсъстваше от страната и не беше част от концертния ни живот, надявам се, че още я помнят тези, които ценят изисканото музициране.

Еми Бехар е родена на 17 юли 1931 г. в Пазарджик. От 9-годишна учи пиано при известната клавирна педагожка Мара Балсамова. Още 14-годишна се изявява на концертния подиум. През 1953 г. завършва Парижката консерватория като ученичка по пиано на проф. Лазар Леви и в класа по камерна музика на проф. Гастон Пуле. Същата година е удостоена с награда на престижния международен конкурс “Маргарита Лонг - Жак Тибо“ в Париж. Талантът й е забелязан още когато е на 17 години - тогава получава първа награда на Международния музикален конкурс „Сметана“ в Прага, а следващата година - награда и на Международния младежки фестивал в Букурещ. През 1955 г. достига до третия тур на Международния конкурс за пианисти „Фредерик Шопен” във Варшава, където името на българката блести наред с имената на Киоко Танака и Владимир Ашкенази.

След завръщането си в България Еми Бехар развива солидна концертна дейност. В репертоара й са Концерти за пиано и оркестър на Бах, Моцарт, Бетовен, Шопен, Шуман, сонати от Скарлати, клавирни пиеси от Дебюси, Шопен, Брамс, Владигеров и др. Солира на Софийската филхармония, а “Балкантон“ прави записи на нейни изпълнения на музика от Шопен и това са много ценни и днес  регистрации за тези, които обичат музиката му.

От 1954 г. Бехар участва в клавирно трио заедно с цигуларя Петър Арнаудов и виолончелиста Владимир Дойчинов. Зааедно са носители на втора награда на Третото общобългарско състезание за инструменталисти през 1956 г. След успешната си кариера в България, Еми Бехар замина за Израел и повече като че ли не чухме за нея....

Чуйте изпълнение на пианистката Еми Бехар в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020