Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байерн обра наградите на УЕФА

Роберт Левандовски е с две награди.
Снимка: БГНЕС

Полският нападател Роберт Левандовски беше избран за футболист номер 1 на сезона в Шампионската лига на УЕФА, след като се оказа с основен принос за требъла на Байерн. Той събра 477 точки, изпреварвайки Кевин де Бройне (Манчестър Сити), който събра едва 90. Следват Мануел Нойер (Байерн) с 66, а 4-ото място си поделят Лионел Меси (Барселона) и Неймар (Пари Сен Жермен) с по 53. Наградата на победителя беше връчена от президента на УЕФА Александър Чеферин.

Роберт Левандовски беше избран също така и за най-добър нападател в Шампионската лига за сезон 2019/20. Полският нападател на Байерн (Мюнхен) събра 361 точки, като изпревари Килиан Мбапе (Пари Сен Жермен) и Неймар (ПСЖ), които останаха след него далече-далече: съответно със 72 и 62 точки.

При халфовете белгиецът Кевин Де Бройне наруши хегемонията на германския шампион, след като получи приза за най-добър полузащитник. Русокосият Де Бройне събра 171 точки, изпреварвайки само с 2 Тиаго Алкантара (Байерн), а на 3-о място остана Томас Мюлер (Байерн Мюнхен) със 78.

За най-добър вратар в Европа беше избран Мануел Нойер (Байерн) с 376 точки и огромна преднина от Ян Облак (Атлетико Мадрид) с 92 и Кейлор Навас (Пари Сен Жермен) с 89.

Съотборникът на Нойер и Левандовски- Йозуа Кимих стана най-добър защитник. Но победата на Байерн е тройна, тъй като първите трима при бранителите са съотборници. Кимих събра 161 точки, Алфонсо Дейвис се нареди на 2-а позиция със 138 точки, а Давид Алаба е 3-и със 119.

Победителите във всяка категория са избрани по един и същи начин. Гласуват треньорите на 32-ата отбора, достигнали в груповата фаза на Шампионската лига, както и 55 журналисти- избрани от Асоциация Европа Спортс Медия, както по един член от всяка от асоциациите на УЕФА. Треньорите нямат право да гласуват за играчи от собствените си отбори.

Германски триумф има и при треньорите, тъй като първите четирима в класацията са от тази страна. Ханзи Флик (Байерн) е на върха с 476 точки, Юрген Клоп (Ливърпул) е 2-и с 212, следват Юлиан Нагелсман (РБ Лайпциг) и Томас Тухел (Пари Сен Жермен) с по 76. 33-годишният Нагелсман е трети, тъй като има повече първи места при вота.

УЕФА раздаде наградите и при жените. Преминалата от Волфсбург (Германия) в Челси Перниле Хардер беше избрана за номер 1 при жените с 92 точки. Втора остана Уенди Ренар (Лион) с 91, а трета доскорошната й съотборничка и вече футболистка на Манчестър Сити Люси Бронз с 28.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна