Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След седмица става ясно коя оферта печели конкурса за новите машини на пехотата

| обновено на 02.10.20 в 17:34
Снимка: БГНЕС

Очаква се след седмица да е ясно коя оферта печели конкурса за новите бронирани машини за пехотата, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. До финала бяха допуснати две компании - финландска и многонационална с американско участие. 

Близо 1,5 млрд. лв. е стойността на проекта, който се придвижва с изключително забавяне. Според предварителните планове страната ни трябва да закупи 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Но и тези параметри може да не са окончателни заради постоянното редуциране заради цената.

По неофициална информация сегашните оферти на финландската фирма и мултинационалната с американско участие може да са над определения от България таван на цената.

Според Каракачанов резултат ще има след седмица, защото има и други параметри по проекта, които трябва да са изпълнени, може да има различни предложения, всичко това трябва да се обработи, както беше със самолетите, така беше и за корабите.

След това започват преговори за подобряване на офертата, допълни той.

Тези преговори ще бъдат, след като машините на участниците в конкурсите преминат полеви тестове – цялата процедура ще отнеме поне два месеца, каза още Каракачанов, който се надява на договор до края на януари или февруари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени