Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп и първата дама Мелания са с Covid-19

Вицепрезидентът Пенс е дал отрицателен резултат на Covid-теста

| обновено на 02.10.20 в 16:13
Президентът Тръмп и съпругата му Мелания по време на церемония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания са дали положителна проба за Covid-19, съобщи самият той в Туитър. 

"Ще започнем незабавно нашата карантина и процеса по възстановяване. Ще се справим ЗАЕДНО", написа Тръмп. 

Президентът и съпругата му се чувстват добре, съобщи лекарят на Белия дом. По думите му Тръмп ще продължава да изпълнява задълженията си "без прекъсване".

Положителната проба на 74-годишния Тръмп идва броени часове, след като Белият дом обяви, че съветничката на президента Хоуп Хикс е заразена с коронавирус. Тя често пътува с държавния глава в страната и беше на борда на президентския самолет, отвел Тръмп за предизборния дебат с Джо Байдън във вторник.


Вицепрезидентът Майк Пенс е дал отрицателен резултат за Covid-19.  Тестът на съпругата на Пенс също е отрицателен. Вицепрезидентът и президентът на САЩ обаче ще работят от различни сгради.

Помощниците им също ще бъдат разделени с цел максимална предпазливост.

Всички срещи на американския държавен глава бяха отменени, включително предизборен митинг в щата Флорида.  От обновената програма за деня става ясно, че само едно от предварително планираните събития ще се проведе - телефонен разговор за оказване на помощ при борбата с Covid-19 при уязвими хора в напреднала възраст.

Във Вашингтон са водени разговори за варианти за управление на страната при положение, че състоянието на Тръмп се влоши. 

Положителният Covid-тест на Тръмп идва малко повече от месец преди изборите - в момент, в който предизборната кампания е в последен стадий, при който номинираният от демократите Джо Байдън води в националните проучвания.

Според мнозинството от наблюдателите изоставането на Tръмп е заради действията му за справяне с пандемията. През този етап на кампанията се очакваше зачестяване на предизборните срещи на Тръмп в ключови щати, но сега това е под въпрос, отбелязва кореспондентът на БНР в САЩ.

Американският президент е остро критикуван за подхода си към пандемията от новия коронавирус, от който са починали над 200 000 души в САЩ. Президентът пък хвали мерките си за справяне с кризата.

Световни лидери изпратиха пожелания за бързо  възстановяване на американския президент и неговата съпруга 

Сред тях бе и британският премиер Борис Джонсън - първият държавен лидер, лекуван в болница след заразяване с коронавирус. 

Германският канцлер Ангела Меркел изпраща най-добрите си пожелания за бързо възстановяване на американския президент Доналд Тръмп и съпругата му. "Надявам се, че те ще се възстановят добре от коронавирусната инфекция и скоро ще са напълно здрави", се казва в изявлението на говорителя на Меркел в Туитър. 

В лично послание до Тръмп, руският му колега Владимир Путин изрази убеденост, че "жизнената енергия" на американския лидер ще му помогне да победи опасния патоген, предадоха Франс прес и ТАСС.   "Убеден съм, че присъщата ви жизнена енергия, бодрост на духа и оптимизъм ще ви помогнат да се справите с опасния вирус", подчертава Путин в телеграма до Тръмп, чието съдържание бе публикувано от Кремъл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна