Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Опръстеняват птици край Поморийското езеро

По време на 25-тата работна бригада на Зелени Балкани на Поморийското езеро бяха възобновени и дейностите по опръстеняване на птици в района.

Научното опръстеняване на птиците е изследователски метод, основаващ се на индивидуалното им маркиране с пръстени (цветни и/или метални), обозначени с код. Повторното регистриране на опръстенени индивиди ни разкрива много за биологията, екологията, поведението, придвижванията, гнездовата продуктивност и популационната демография на видовете.

За успешното провеждане на кампания по опръстеняване са необходими подходящи климатични условия, добра локация, много посветено време и огромно търпение. До момента за 15 дни има опръстенени над 160 индивида от близо 20 вида птици. Част от по-интересните попадения включват: торбогнезден синигер (Remiz pendulinus), мустакатото шаварче (Acrocephalus melanopogon), голямо белогушо коприварче (Sylvia communis), голямо черноглаво коприварче (Sylvia atricapilla) и др.

С известни прекъсвания поради влошаване на условията (засилване на вятъра) в района на Поморийското езеро, кампанията по опръстеняване продължава. Тя е част от мониторинговите дейности по наскоро стартиралия проект LIFE 19/NAT/BG/000804 „Опазване на крайбрежна лагуна Поморийско езеро“, в който сдружението е партньор заедно с „М-Поморийски солници“ ЕООД, Българска Фондация Биоразнообразие и биологична станция „Тур дьо Валат“, Франция. Резултатите ще послужат за попълване на орнитологичната база данни и оценка на екологичното състояние на специфичните местообитания в района на езерото както и определяне на съответните адекватни консервационни мерки.

Проект LIFE 19/NAT/BG/000804 „Опазване на крайбрежна лагуна Поморийско езеро“ се осъществява с подкрепата на финансовия инструмент LIFE на Европейската Общност.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от