Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Касимова-Моасе и нейната булчинска рокля

„Булчинската рокля далеч не е само някаква метафора на женското, в какъвто и да е смисъл употребено това понятие, това е метафора изобщо за мечтата. За това, което искам да ми се случи и за това, което реално ми се случва. За това, че понякога нещата, които сърцето иска, е по-добре да не ти се случват, защото пък нещата, които разумът може да ти доведе, са далеч по-полезни и дълбоки за теб“, смята Мария Касимова-Моасе. Тя е една от 44-те авторки в новия сборник „Моята булчинска рокля“, в който жените разказват своите истински истории. Съставител е Жанина Драгостинова.

Мария Касимова-Моасе с втората си булчинска рокля. Снимка: Личен архивВсяка една от дамите споделя преживяванията си, до които булчинските им рокли са ги отведели. За Мария Касимова-Моасе тази рокля е именно това – едно истинско преживяване. На нея то ѝ се е случило не един, а два пъти. Първият път роклята ѝ е била бяла и чиста като нея – 23-годишната млада булка, която все още мечтае себе си. Вторият път роклята вече е говорила за една осъзната, напълно приела себе си жена. По-малко бъбрива и изчистена от несигурност и ненужни очаквания.

„Нека да гледаме на булчинската рокля не като на някаква брошка, окичила женствеността, по принцип тя е и това, но тя е и много по-широк символ. Нещо като белия гълъб, нещо като слънцето, като синьото небе. Ето такъв много мащабен символ“, каза в „Какво се случва“ Мария Касимова.

Според нея книгата „Моята булчинска рокля“ ще даде „един много неочакван поглед зад, отвъд, под, над и отстрани на булчинската рокля“, която обикновено се възприема като нещо много романтично, граничещо почти с кича и лигавщината. Авторката смята, че сборникът би бил подходящо четиво и за мъжете.

Книгата ще бъде представена на 7 октомври от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

За ритуала, който булчинската рокля крие, за мечтата един ден самата тя да подреди булчинските рокли на своите две дъщери, за спомените, до които ни отвеждат съкровените дни и за момичето, което превръща представата за себе си в реалност Мария Касимова-Моасе разказва в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!