Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешната американска политика предизвика най-много медийни реакции по света тази седмица

Доналд Тръмп и Джо Байдън
Снимка: Ройтерс

- България има проблеми по две направления - съдебната система и политическата намеса в работата на медиите и непрозрачната им собственост. Това се казва за страната ни в огласения в сряда първи доклад на Еврокомисията за върховенството на закона в държавите членки от Европейския съюз. Европейската комисия би тревога за състоянието на върховенството на закона и в Унгария и Полша. Също в сряда, страните от блока одобриха предложения от германското председателство механизъм, който обвързва отпускането на средства от европейските фондове със спазването на принципите за върховенство на закона.

- Гърция и Турция са участвали в разработването на двустранен механизъм, за да се избегнат случайни инциденти по въздух или море в спорната територия в Източното Средиземноморие заради предполагаеми залежи на природен газ. Спорът между двете ни съседки беше една от основните обсъждани теми на лидерската среща на върха в Брюксел в края на седмицата. 

- Европейският съюз наложи забрани за пътуване и замразяване на авоари на 40 висши държавни служители в Беларус, Минск отговори с ответни санкции, но не уточни срещу кои точно европейски дипломати и отзова посланиците си от Варшава и Рига.

- Почти седмица продължават ожесточените сблъсъци между Азербайджан и Армения в региона Нагорни Карабах, расте броят на цивилните и военните жертви и от двете страни.

- Тази седмица на европейска обиколка в Гърция, Италия и Ватикана и Хърватия беше държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео

- Почти нестихващи пререкания и взаимни обиди белязаха първия телевизионен дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън в сряда в Кливланд, щата Охайо. Предвидени са още два дебата между двамата претенденти за Белия дом, но не е сигурно дали ще се проведат, след като в петък стана ясно, че 74-годишният Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са с положителен резултат за новия коронавирус. Тази седмица светът премина мрачния праг от 1 милион жертви на ковид-19, заразените са над 34 милиона.

Пълното обобщение можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна