Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът се прощава с японския дизайнер Кензо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световноизвестният японски дизайнер Кензо Такада почина на 4 октомври в Париж вследствие на усложнения от Covid-19. Кензо беше на 81 години. Той не само проправи пътя на японските дизайнери в голямата мода, но и повлия поколения модисти.

Кензо обогатява и неимоверно разширява разбирането за парижка мода. Пристига в Париж като млад дизайнер от Токио през 1964 г., донасяйки със себе си вкуса и традициите на Япония, и разширява хоризонта на френския моден свят. Той е сред първите студенти на токийския моден колеж "Бунка" и в края на 50-те се насочва към пищното, експериментално използване на обеми, принтове и цветове, което руши конвенциите на мъжкото и дамско облекло за времето си.

Като безпаричен млад дизайнер през 70-те години, Кензо избаротва първата си колекция от достъпни материали, които може да си позволи – парчета евтин плат, купени от пазарите на Монмартър. Смесвайки тези материи, той създава пачуърк от флорални принтове, райета, карета и графики, и това смесване остава неговата запазена марка. 

Еклектичната му, рушаща правилата, естетика уцелва точния момент и скоро започва да се копира масово. 

Към средата на 70-те колекциите му се превръщат в събития, почитателите му се тълпят по няколко часа преди отваряне, за да си осигурят достъп до подиума. Сред известните му клиентки са Бианка Джагър и Катрин Деньов.

Успехът на Кензо в Париж отваря пътя на следващите японски дизайнери, чието влияние върху модата се усеща отчетливо в последния половин век. Исей Мияке и Кансай Ямямото стъпват по вече утъпкания от Кензо път. Сред по-младото поколение, влиянието на Кензо личи в работите на Дрийс Ван Нотен и Марк Джейкъбс.

Кензо продава бранда си на групата LVMH през 1993 г. От 2019 дизайнер на "Кензо" е Фелипе Оливиера Баптиста, който преди няколко дни представи последната колекция на модната марка "Кензо".


По материали от Guardian и BBC

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна