Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"За" и "против" носенето на предпазни маски

Спазват ли се в градския транспорт и магазините на Пловдив препоръките за задължително носене на предпазни маски? 

През последните месеци маските станаха задължителна част от всекидневието ни. Знаем защо, къде и как трябва да ги носим, за да се предпазим, но дали наистина го правим, или се опитваме да скрием с тях страховете ни? И в градския транспорт, и в магазина, и в аптеката те са задължителни. 

Оказва се обаче, че реалността не е точно такава, каквато би трябвало според правилата, и може да се каже, че поставянето им граничи с препоръчителното. Или по-точно с личното възприятие за тяхната полза. 

Анкетата с пловдивчани и  репортерската проверка на Радио Пловдив показа, че предпазните маски, които покриват носа и устата, не винаги и не от всеки се носят както и където би трябвало. 

Например в автобусите носенето на маски е въпрос на личен избор. Обществена отговорност или липса на такава. 

Кой обаче и по какъв начин контролира носенето на маски в градския транспорт? 

Няма кой да осъществява такъв контрол, нямаме и правни основания за наказания. А и градският транспорт е частен, как да влезем и да направим там проверки, риторично казва директорът на общинската дирекция  „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов и призовава за повече лична отговорност, защото ако не се носят маските, това е опасно за личното здраве и за здравето на всички.

Анкетата с пловдивчани и интервюто с д-р Калин Калинов са в звуковите файлове. Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от