Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На разходка из света с хроника от интересни и любопитни истории

Снимка: Ройтерс

Набирането на над 30 милиона долара за благотворителни организации в подкрепа на бедни деца е целта на най-новото произведение на британския художник Сача Джафри. Той е създал най-голямата картина в света с общ размер 1980 квадратни метра или приблизително колкото четири баскетболни игрища. Творбата с името „Пътешествието на човечеството” ще бъде отдадена на търг на 60 части през февруари догодина.

„Ако се получи, на много деца ще бъде помогнато. Добротата, която ще се получи, е ограмна. Надяваме се и се молим да се случи. Но дори и да не бъдат събрани 30 милиона долара, всяка помощ ще е добре дошла. В момента всичко е от значение. Тази година трябваше да отменим всичките си благотворителни събития и да намерим нови начини за набиране на средства”, заяви Мария Браво, основател на фондацията „Глобъл Гифт”.

Темите в нея са свързаността, разделянето и изолацията, тъй като тя е била създадена в балната зала на луксозен хотел в Дубай, в който 44-годишният Джафри живее от 6 месеца, след като Обединените арабски емирства въведоха карантинни мерки против разпространението на новия коронавирус. За работата по картината са били необходими над 5000 литра боя и 1000 четки. В нея са внедрени и рисунки, изпратени онлайн от деца от цял свят. Те са концентрирани в осем кръгли „портала“ върху платното.

А в Прага се състоя изложба на различни видове изкуства, създадени по време на пандемията. Предпазни маски и шлемове са редом до картини, графити, снимки, склуптури, музика и клипове. Изкуството спасява разума ни, казва кураторът на експозицията и художник Павел Штястни:

„Изложбата показва изкуство, създадено по време на пандемията, не само в Чехия, но от цял свят. Основната мотивация е фактът, че артистите ни помогнаха да оцелеем психически по време на пандемията, така че това е вид изказване на благодарност към творците. В момента пътуващата експозиция включва творби на около 500 артисти от 60 страни. Цялата колекция включва над 2000 вещи. Изложбата е жива, колкото е жив и ковид-19. Това означава, че ще продължим да добавяме творби, които намираме по цял свят.”

Когато пандемията обхвана и Прага през пролетта, Штястни нарисува предпазна маска върху голям графити портрет на Джон Ленън върху легендарната Стена на Джон Ленън в чешката столица. Мястото е бил символно за търсещите свобода от комунистическия режим в бивша Чехословакия. След това Штястни започнал до колекционира произведения на свои колеги от различни държави през интернет и социалните мрежи за изложбата. Някои от творбите са предоставени от посолства, а от ЮНЕСКО са предоставили видеоклипове от тяхна кампания за живота след пандемията.

„Произведенията са фантастични. Те обхващат идеите и усещанията на артистите по време на пандемията. Един я е представил хумористично, а друг е преживял трагедия”, сподели посетителка на изложбата. Очаква се експозицията да посети още градове в Чехия, като вероятно ще пътува и в чужбина, може би до Белгия, Париж, Сърбия, Обединените арабски емирства и дори Оман и Тайланд. А именно в Тайланд пък 63-годишна жена се превърна във вдъхновение за мнозина, след като стана най-възрастният член на националният отбор на азиатската държава по скейтборд и заяви, че благодарение на физическите натоварвания с него се е възстановила след операция и химиотерапия заради рак на гърдата:

Снимка: Франс прес

„Докато се възстановявах от болестта реших да придружа сина ми в скейтпарка. Осмелих се да опитам и аз. И се оказа, че мога доста добре да пазя равновесие и ми се стори много забавно. Следващите дни също карах и накрая реших и помолих сина ми да купи и на мен един, защото е много приятно. Със сигурност мога да кажа, че карането на скейтборд ми помогна да се възстановя от рака, защото тово си е упражнение за цялото тяло.

37-годишният й син не се притеснява за нея:

„Тя е възрастна, но да се притеснявам прекалено много за нея до степен да не я оставям да прави нищо или да бъда параноичен заради болестта не е правилно, защото животът е даден, за да го живеем.”

Скейтборд карат предимно момчетата тийнейджъри, но това не възпира по никакъв начин 63-годишната тайландка и тя участва в различни състезания, само няколко месеца след като за първи път се качва на борда. И става толкова добра, че се квалифицира за националния отбор и се превръща във вдъхновение за жените и момичетата в Тайланд:

„Не съм си поставила за цел да печеля всеки път турнирите, в които участвам. Истинската цел е спокойствие на ума и душата и здравето на тялото миКогато съм върху скейтборда сякаш всичко остава зад мен, забравям напълно за всички проблеми и конфликти в живота. Качвам се на него и го оставям да ме отведе по пътя.”

В Китай пък в хит се превърна 68-годишна жена с прякора „хардкор баба”, тъй като всеки ден тренира във фитнес залата по два часа и има впечатляваща физика. Редица китайски медии посветиха материали на възрастната жена от Шанхай, която се превърна в знаменитост заради нетипичната за нейната възраст любов към тренировките. Тя започва да тренира във фитнеса активно през декември 2018-а и сваля 14 килограма за три месеца. В момента тя притежава плосък корем и мускулатора, на която биха завидяли с десетилетия по-млади от нея:

„След като дойдох във фитнес залата, осъзнах, че тренировките се отразяват добре на мускулатурата и костната система. И реших да тренирам докато съм жива.”

Освен това китайската „хардкор баба” има впечатляващите 410 000 последователи в Тик-Ток и с тренировките си насърчава и другите да следват примера й:

„Хора между 30 и 50-годишна възраст ходят на фитнес, но не и на моите години. Майката на една от приятелките на дъщеря ми беше на 50 години и когато видя как тренирам аз реши и тя да започне да спортува. Някои от последователите ми в Тик-Ток също са вдъхновени от мен да започнат да ходят на фитнес.”

68-годишната жина никога не е тренирала активно спорт през живота си и започва едва сега тренира активно след случайна среща с личен треньор и тревогите на личния й лекар за здравето й и наднорменото й тегло. След една година тренировки с инструктор тя вече няма проблем с черния дроб, кръвното налягане и зрението й се е подобрило. Тя има 14-годишен внук и си спомня шокираните погледи, когато за първи път е престъпила прага на фитнес залата:

„Обикновено останалите възрастни хора тренират по различен начин спрямо мен. Те се записват на танци или изпълняват разнообразни дейности в кварталите си. Това са добри упражнения, но те не ангажират определена мускулна тлупа. А моите тренировки са такива и помагат за засилване на тялото. Независимо колко танцуваш, трудно ще достигнеш моето сегашно ниво.”

Руски пианист постави световен рекорд по непрекъснато свирене на пиано. Между 25 и 27 септември Руслан Ишдавлетов от Санкт Петербург е свирил на музикалния инструмент в продлъжение на 50 часа без прекъсване. Така музикантът успя да надмине предишния си собствен световен рекорд, когато в началото на септември свири в продължение на 42 часа и 24 минути. Докато свирел той седял под най-яркия арт обект на изложбата „Градината на мечтите“ - огромна Луна с диаметър седем метра. През това време не е използвал енергийни напитки или други стимуланти, за да се ободри. По думите му цветното местоположение и подкрепата на публиката са му помогнали да постигне целта си. Засега музикантът не планира друг маратон. Руслан Ишдавлетов свири на пиано от 10 години.


Африкански гигантски плъх с името Магава беше награден с престижен златен медал за работата си по откриване на противопехотни мини в Камбоджа. В кариерата си Магава е подушил 39 мини и 28 невзривени боеприпаси. Британската ветеринарна благотворителна организация PDSA му присъди своя златен медал за „преданост към задълженията при откриването и обезвреждането на смъртоносни мини в Камбоджа“. Смята се, че в югоизточноазиатската страна има до шест милиона неоткрити противопехотни мини. Върху златният медал на PDSA са изписан думите „За смелост и вярност към дълга“. От 30-те получили досега престижното отличие животни, Магава е първият плъх. Седемгодишният гризач е обучен от регистрираната в Белгия благотворителна организация „Apopo”, която е със седалище в Танзания и отглежда животните - известни като HeroRAT - за откриване на мини от 90-те години на миналия век. Животните получават сертификат след една година обучение. Магава е роден и отгледан в Танзания.Т ой тежи един килограм и 200 грама и е дълъг 70 см. Въпреки че е много по-голям от много други видове плъхове, Магава все още е достатъчно малък и достатъчно лек, за да не задейства мини, ако мине през тях. Магава може да претърси площ с размерите на тенис корт само за 20 минути.

В далечна Колумбия пък миньори, търсещи злато, са се натъкнали на останки от мастодонт, живял преди най-малко 10 000 години. Скелетът е цял и непокътнат, и се предполага, че е най-големият, откриван в латиноамериканската страна. Тъй като този изчезнал вид бозайници се е движил на стада, вероятно ще бъдат открити още останки, предполагат от регионалния орган по околната среда. Миньорите са извадили 10-ина кости от животното, включително бивна с дължина над един метър, преди местните власти да преустановят разкопките поради научния интерес към находката. Археолозите Карлос Лопес и Хулио Гомез:

„Изглежда мастодантите са се намирали в малко тресавище и вероятно се случило някакво естремно метеорологично събитие – буря, лавина или порой, които ги е затрупал, докато са се хранили." 

"Благодарение на вкаменелостите ще можем да определим много аспекти на климата, условията на средата и мегафауната в този район. Останките са още едно доказателство, че на планетата ни е имало огромно биоразнообразие.”

Мастодонтът е първи братовчед на днешните слонове, и е изчезнал преди около 10 000 години в Северна и Южна Америка.

Снимки: Ройтерс и Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна