Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК в Киргизстан анулира резултатите от парламентарните избори

| обновено на 06.10.20 в 19:07
Полицейски сили на протест в Киргизстан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната избирателна комисия в Киргизстан анулира резултатите от парламентарните избори, които се проведоха в неделя. Съмнения във фалшифициране на резултатите изкара хиляди протестиращи по улиците на столицата Бишкек, след като 10 от 12-те губещи партии отказаха да признаят изборните резултати.

Централната избирателна комисия се вслуша в съвета на президента Жеенбегов:

„Мирът и сигурността са по-важни от всеки политически мандат. Предлагам Централната избирателна комисия да разследва старателно всички нарушения по време на изборния процес и да анулира изборните резултати, ако е необходимо.

Призовавам лидерите на политическите партии да успокоят избирателите си и да ги помолят да не участват в демонстрациите“, заяви президентът, след като от ден след изборите демонстранти щурмуваха президентската канцелария. Кадри показват, че части от сградата са били подпалени.  Протестиращите също така са освободили бившия президент Алмазбек Атамбаев, който се намираше в следствения център на Държавната служба за национална сигурност в очакване на процес по обвинение в корупция. 

При безредиците е загинал един човек, а близо 600 са ранени, предават световните агенции.

Митингите в Бишкек бяха организирани от 5 от загубилите вота партии. Според проведените спорни избори в неделя само четири от явилите се 16 партии са преминали 7 процентната бариера за влизане в парламента. Три от тях имат близки връзки с президента Жеенбегов.

Някои анализатори коментират, че  ситуацията в Киргизстан много напомня събитията в Беларус.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна