Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колекцията на Божков може да стане публична държавна собственост

| обновено на 06.10.20 в 17:24
Снимка: БГНЕС

Международни експерти ще правят археологическа експертиза и ще дадат актуална оценка на регистрираните 212 артефакти от колекцията „Божков”. Ако се съберат достатъчно доказателства, ще бъдат предприети действия за обявяване на колекцията за публична държавна собственост, съобщи на брифинг днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

За 8 месеца разследващите са намерили 6778 броя артефакти, от които едва 212 законно регистрирани. За тях пък имало съмнения, че са легализирани на умишлено занижена цена. Затова са назначени експертизи:

"Ще се изследва и произходът на всяка една от тези вещи, за да се установи дали са незаконно придобити. Ако се съберат достатъчно доказателства, ще бъдат предприети съответните законови процедури за обявяване на колекцията "Божков" за публична държавна собственост", каза Сийка Милева. 

По думите й колекцията на Васил Божков била съхранявала в нарушение на международните стандарти.

Той пък в профила си във Фейсбук обвини разследващите, че са увредили артефактите, което съответствало напълно на манталитета на Иван Гешев. И се възмути от заканите за национализиция на колекцията му.

Преди пет дни е приключило претърсването на „Нове Интернал“, където е музеят на Божков, каза Милева. 

Според разследващите, съхранението е било извън всички международни стандарти - в кутии, кашони, пликове. Имало различни бележки, на които било обозначено различно местоположение в страната. Така, според Милева, прокуратурата имала основание да смята, че тези артефакти са придобити от иманяри, незаконно.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна