Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София филм фест на брега":

Македонският "Медена земя" с прожекция в Бургас

Снимка: СФФ

Представянето на "Медена земя" от Северна Македония на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов е днес от 18 часа в програмата на "София филм фест на брега". Лентата е отличена с две номинации „Оскар“ - за международен и пълнометражен документален филм, и едновременно с това най-награждаван филм в Сънданс -голямата и специалната награда на журито, както и признание за операторско майсторство. 

Филмът разглежда живота и работата на Хатидже Муратова - една от последните пчеларки в  малко село в Северна Македония. Показани са отношенията й с болната и неподвижна 85-годишна майка и новия и съсед, който води номадски живот. Филмът е сниман в продължение на 3 години и събира над 400 часа филмов материал. Критиците определят филма като сюрреална, но важна история за човешкото страдание, упоритост и взаимоотношенията между хората и природата. 

В 20.00 часа морската публика може да види турската драма "Омар и ние". Главният герой е турски военен, който е служил на границата като командир на крайбрежната охрана и наскоро се е уволнил. В цивилния живот му е много трудно да общува със семейството си и околните. Единственият му син го изоставя и заминава за САЩ, а сега и съпругата на Исмет иска да последва сина си. След като неочаквано до къщата му на турско-гръцката граница се нанасят двама бежанци, той се сблъсква с тяхната житейска драма и ще трябва да преосмисли своите предразсъдъци и политически възгледи.

Фестивалната програма днес започва с прожекции на късометражни филми от 16.30 в драматичния театър "Адриана Будевска". 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени