Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на кипърските турци обеща да отвори част от града-призрак Вароша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Част от крайбрежната зона и плажа на града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър се отваря отново за обществеността в четвъртък. Това съобщи т. нар. премиер на кипърските турци Ерсин Татар на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган днес в Анкара.

Обявеното днес решение за крайбрежната зона е „първата конкретна стъпка в реализацията на приетата пътна карта за Вароша”, подчерта днес Ерсин Татар.

Ходът се коментира и като част от предизборната битка и подкрепата на Турция за предстоящите в неделя избори за т. нар. президент на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Отварянето на мъртвото от 46 години кипърско-гръцко предградие на Фамагуста е една от най-конфликтните точки за решаването на Кипърския проблем.

Въпросът за намеренията на Турция във Фамагуста бе поставен от президента на Кипър Никос Анастасиадис пред Европейския съвет миналата седмица и бе част от аргументите на страната за исканото налагане на санкции срещу Турция.

В писмено изявление днес правителственият говорител Кириакос Кусиос посочи, че „провокативната и незаконна акция на Турция ще бъде докладвана на Съвета за сигурност на ООН, ЕС и всички международни форуми като акт, който нарушава международното право”.

Кипър е развил голяма дипломатическа активност, като за действията на Анкара са уведомени германският канцлер Ангела Меркел и други европейски и световни лидери.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени