Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска книжка за малкото китче Съни – красив апел да спасим моретата и океаните

Екологичната океанска приказка ни учи как да бъдем по-отговорни към природата

„Между осем и десет тона боклук годишно попадат в моретата и океаните! Боклучените острови там непрекъснато растат, а теченията разнасят този боклук по целия свят. Морските обитатели поглъщат тези пластмаси. И така измират по един милион морски обитатели. В океана вече има 500 мъртви зони, където не може да има живот.“ Тази ужасяваща статистика припомня художничката Цветелина Спиридонова, която е отдадена на каузата „Да спасим океаните и моретата“ – проект за опазване на околната среда, по който работи от 2010 година. Тя е убедена, че трябва да показваме с личния си пример, че това не трябва да се случва заради децата ни и чудото океан.


С новоизлязлата си детска книжка „Великото приключение на малкото китче Съни“ художничката продължава да работи за каузата като обещава да събуди интереса на децата към морските обитатели и заплахата, надвиснала над бъдещето им.

Цветелина Спиридонова е автор и илюстратор на екологичната океанска приказка – наситено синя, симпатична, образователна и поучителна. Книжката е двуезична и запленява всеки читател с красивите си илюстрации, които правят още по-вълнуваща историята на Съни.


„Великото приключение на малкото китче Съни“ беше представена днес (7 октомври 2020) в столичната галерия „Сан Стефано“. Изданието е част от десетото юбилейно издание на Хартиения арт фестивал в двата салона на галерия „Сан Стефано“. Там се провеждат и творческите ателиета за деца на художничката, където малчуганите творят красивия необятен морски свят заедно с подводните герои от екологичната приказка.

Цвети има зад гърба си множество самостоятелни и групови изложби в България и по света и с изкуството и личния си пример вдъхновява хората и им помага да станат по-отговорни към опазването на природата. Тя води творчески занятия с деца от различни националности за развиване на въображението им.

Със средствата на визуалните изкуства насърчава разгръщането на тяхната индивидуалност и им предава любовта си към заобикалящия ни свят.

Не пропускайте срещата с художничката в „Артефир“ с ухание на смокинов чай и важното послание за опазване на застрашения морски свят.




Снимките в материала са предоставени от Цветелина Спиридонова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна