Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отхвърлиха искането за изслушване на Борисов и Каракачанов в НС

На първо четене депутатите прецизираха контрола при изпълнение на мерките срещу заплаха от екологични щети

Председателят на НС Цвета Караянчева в пленарната зала
Снимка: БГНЕС

Мнозинството в парламента отхвърли искането на БСП за изслушване в пленарната зала днес на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов за водените от правителството разговори и подадената заявка за закупуване на ново въоръжение. 

Депутатите прецизираха на първо четене контрола при изпълнение на мерките срещу заплаха от екологични щети или тяхното отстраняване.

Според приетите промени в закона се удължава срокът за докладване на щетите пред Европейската комисия.

Приетите на първо четене промени в Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологичните щети прилагат еврорегламента от миналата година за привеждане в съответствие на задълженията за докладване в рамките на законодателството, свързано с околната среда.

С промените се прецизират информациите и данните, които страната ни ще предоставя на Европейската комисия. Определят се и следващите периоди за докладване до 30 април 2022  година и на всеки пет години след това.

В момента в  действащият закон е регламентиран само първият срок за докладване до европейската комисия, а именно до 30 април 2013 година, който е изпълнен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени