Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

59 мумии и статуя на необичаен бог са открити в Египет

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В рамките на един месец броят на запечатаните ковчези, открити при археологически разкопки в Сакара, Египет, се е увеличил от 13 на 59 - и предстоят още“, се казва в изявление на египетското Министерство на антиките.

Пъстрите ковчези, датиращи от 26-та династия на Египет (688 г. пр. н. е. до 525 г. пр. н. е.), са открити подредени заедно в или близо до три гробни кладенци, съобщи министерството на 3 октомври. Мумиите все още са запазени в ковчезите, а йероглифното изписване върху ковчезите показва, че много от мумиите са били свещеници.

До ковчезите са открили останките от 28 малки статуи. Една от най-интересните е бронзова статуя на бог Нефертум с височина близо 35 сантиметра, който е изобразен с покритие върху главата си, оформено като цвят на лотос. Импровизираната шапка е направена от камък от червен ахат, тюркоаз и лазурит, се казва в изявлението на министерството. В древната египетска митология Нефертум е бог, асоцииран с лотосови цветя и е син на Птах, бог създател, който е бил популярен в Мемфис, първата столица на Египет. (Сакара е служила като гробище на Мемфис.)

Друга малка статуя, намерена в близост до ковчезите, изобразява бог Птах-Сокар - обединение на боговете Птах и Сокар. "Сакара е била наречен Сакара заради бога Сокар. В късния период (времето, от което датират ковчезите), е имало комбинация между бог Птах от Мемфис и Сокар", каза Захи Хавас, бивш египетски министър на антиките. "Това е уникално. Никога досега не съм го виждал", каза Хавас за статуята на Птах-Сокар.

С ковчезите са намерени и многобройни фигурки на ушебти. Древните египтяни често погребвали мъртвите с фигурки на ушебти, които вярвали, че ще се грижат за починалите в отвъдното.

Работата в Сакара се извършва от египетски екип, воден от Мустафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет на антиките в Египет. Работата продължава и скоро се очаква да бъдат открити още ковчези и други артефакти. 

Информацията е на БГНЕС


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!