Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Отбор на звездите“ и над 200 пилоти ще се борят за трофея в първото 24-часово състезание у нас

Събота и неделя духът на легендарното "24 часа на Льо Ман" отново ще завладее всички привърженици на мото спорта у нас. Над 200 състезатели от 15 държави, разпределени в 34 отбора ще вземат участие в първото 24-часово състезание за издръжливост в България  и на Балканите.

„За 24 часа трябва да се направят 30 влизания в бокса. При всяко влизане в бокса се сменя и картинга и пилота. Всяко влизане по-малко води до наказание, а всяко едно повече води до загуба на време. Спирането в бокса, от влизане до излизане, е определено и е еднакво за всички отбори – 105 секунди. Минималното каране е 15 минути, а максималното е 70 минути. На 12-тия час, около един след полунощ, се сменя посоката на пистата“, това сподели по отношение на регламента Николай Върбицалиев – организатор на състезанието, шампион на България по картинг и бивш пилот във Формула БМВ.



За победата на пистата в Хасково, събота и неделя, ще се борят два белгийски отбора - носители  на световната титла в картинга. Претендент за призово класиране ще е и „Отборът на звездите“, в който личат имената на известния актьор Асен Блатечки, любимия кулинар и тв водещ Лео Бианки, певеца с уникалния глас Рафи Бохосян и ултрамаратонеца Красимир Георгиев. В Хасково ще пристигнат още  най-добрият ни състезател по мотоциклетизъм на писта и европейски шампион Мартин Чой, рали пилотът и европейски вицешампион Крум Дончев и световният шампион по Супер Ендуро за младежи Теодор Кабакчиев.


„Това ще бъде едно ново предизвикателство. Аз за това и приех да участвам. Изглежда забавно, ново и интересно. Не ме притеснява, че ще има нощно каране. Имам опит в карането през нощта. На мен не веднъж ми се е налагало да си пътувам сам, аз да карам буса, когато се прибирам след състезание. Да, няма го състезателният елемент, но пък си натоварвам очите и психиката. Мисля, че имам нужната издръжливост, хъс и инат и ще се справя“, каза Теодор Кабакчиев.



„Хората са казали, че човек помирише ли веднъж бензин, това му остава докрай. Моторните спортове винаги ще останат дълбоко в сърцето ми. При първа възможност се включвам в инициативи, разбира се не чак на толкова професионално ниво, както преди. Очаквам силна емоция през този уикенд. Отборът, с който ще участвам е изграден от много силни личности. За мен ще бъде истинска чест и удоволствие да съм рамо до рамо с тях. Ще има доста интересни предизвикателства в това състезание. Все още е трудно да определя как най-правилно трябва да подходим от чисто тактическа гледна точка в тази надпревара.  Винаги съм харесвал нощното каране. То изисква много по-голяма степен на концентрация. Видимостта е по-малко, но там може да се вземе преимущество. Смятам, че ще се справим и с това предизвикателство“, допълни Крум Дончев.

Стартът на това уникално състезание ще бъде даден на 10 октомври в 13.00 часа. Финалната линия ще бъде пресечена 24-часа по-късно - в събота отново в 13 часа. Входът за зрители е свободен.

Организаторите  се включват и в благотворителната кампания за набиране на средства за едногодишната Йоана от Хасково и ще предоставят част от средствата събрани от таксите за участие за спешното й лечение в чужбина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени