Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен шампион спечели петия етап на „Джирото“

Филипо Гана
Снимка: БТА

Световният шампион Филипо Гана спечели петия етап от Обиколката на Италия по колоездене, в който състезателите изминаха 225 километра от Милето до Камилятело Силано. Състезателят на ИНЕОС атакува решително 16 километра преди края на днешния на етап на последната от трите преодолени височини съперниците си в челото Томас де Хенд и Айнер Рубио и финишира необезпокояван за 5 часа, 59 минути и 17 секунди. Италианецът остави на 34 секунди зад себе си основната група, като втори финалната линия пресече австриецът Патрик Конрад, а  трети остана лидерът в генералното класиране Жоао Алмейда. За 24-годишния Гана това е втора етапна победа от началото на "Джирото" след триумфа в откриващия първи етап по часовник.

В общото класиране за "розовата фланелка" първи е Жоао Алмейда от "Декьонинк Куик-Степ" с време от 17 часа, 6 минути и 23 секунди. Втори на 43 секунди е испанецът Пейо Билбао, а трети на 48 секунди се движи холандецът Вилко Келдерман. В челната шестица на около минута зад Алмейда са още белгиецът Арм Вануке и италианците Винченцо Нибали и Доменико Поцовиво.

При спринтьорите словакът Петер Саган запазва "цикламеното трико" на лидер. а с успеха си днес Гана изненадващо поведе в класацията за "синьото трико" за най-добър катерач.

В утрешния шести етап ще бъдат преминати 188 километра от Кастровилари до Матера.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна