Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев:

Увеличаване на капитала на ПИБ по непазарен начин щеше да увеличи цената на акциите

| обновено на 08.10.20 в 18:05
Снимка: БГНЕС

Ако държавата беше избрала да увеличи капитала на Първа инвестиционна банка чрез непазарна помощ, тогава щеше да плати по-висока цена за акциите и да понесе репутационни щети.

Това обяви гуверньорът на БНБ Димитър Радев пред временната анкетна парламентарна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата за участието на държавната Българска банка за развитие в увеличаването на капитала на частната банка.

Това бе последното условие пред България за влизането в механизма, предхождащ еврозоната ERM II и в банковия съюз, а всички обстоятелства около сделката са докладвани в Брюксел.

Два основни въпроса вълнуваха депутатите от временната комисия – първо – защо цената на акциите на Първа инвестиционна банка, на която държавата и частният инвеститор Карел Комарек помогнаха за увеличаването на капитала ѝ, е два пъти по-висока от стойността им на фондовата борса.

Заместник–председателят на Комисията за финансов надзор Мария Филипова обясни, че всъщност балансовата цена на една акция е над осем лева, но от регулатора са одобрили стойност около пет.

Тъй като емисията е с цел увеличаване на капитала, борсовата стойност на акциите не е релевантен измерител, уточниха още от финансовия регулатор.

Междувременно в Брюксел е обсъждан начинът на участие на Българската банка за развитие – ако изкупи до 70 % от предлаганите акции, това е в графата „пазарна сделка”, а не държавна помощ, обясни заместник–министърът на финансите Маринела Петрова.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев обаче призна, че е знаел за намеренията на чешкия милиардер Комарек, защото е имало запитване до централната банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна