Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки мерките е възможно да се заразят и още медици

Умората е причина да има повече лекари, сестри и санитари с Ковид-19

| обновено на 08.10.20 в 10:50

С влошаване на времето идват на дневен ред и въпросите за здравето точно днес. Към темата с рекордните случаи на Ковид-19 и повечето заразени медици имаме разговор със заместник-председателя на БЛС Пловдив д-р Георги Цигаровски.

65 са заразените с коронавирус за последните 24 часа в Пловдив, това е абсолютен рекорд за града, сочи статистиката.

Д-р Цигаровски каза, че с идването на есенния сезон ще има увеличаване на случаите сред населението и за медиците в частност. Инфекцията си е разпространена и въпреки всички мерки е възможно да се заразят лекари, обясни той.

"Първото важно нещо е да носим маски и да спазваме препоръките, всичко това все още не е факт, поясни семейният лекар. 

Той заяви още: "Разберете и не протестирайте срещу маските, става въпрос за нашето здраве, за всички нас! Има и бурно протестиращи и го правят нарочно - не носят маски. Първите три до пет дъждовни дни ще доведат до още по-голямо увеличение на случаите със заразени. Това е въздушно-капкова инфекция и в момента, когато се затворим вкъщи или в офиса, заразата ще се разпространява в силна степен". 

Друго много важно нещо от отпита на медика: "Не тръгвайте към лекарските кабинети без да сте се обадили предварително по телефона на вашия лекар. Важно е да се избегне смесване на потоците, особено в дните вторник и четвъртък, когато работят т.нар. "зелени коридори" в ДКЦ-та."

"Моля, също така не идвайте пред кабинетите на общопрактикуващите лекари и да искате направление за PCR тестове, това тепърва се обсъжда и ще се задейства в следващите месеци", предупреди д-р Цигаровски. Той самият си е заплатил 120 лева за тест, защото е имал съмнения за инфекция. 

"Медицинските показатели за инфекцията се обсъждат от колегите, ще има пакет от мерки", поясни медикът. Той сподели, че има пълната палитра болни от коронавирус пациенти - от безсипмптомни до такива с пневмония. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени