Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирен протест на Арменската апостолическа църква у нас пред посолството на Азербайджан

Арменска апостолическа църква в София
Снимка: facebook.com/ArmenianChurchSofia/

"Става въпрос за много сериозен конфликт в Нагорни Карабах, със жертви и от двете страни“, посочи в „Преди всички“ Кеворк Дадурян, говорител на епархийския съвет на Арменската апостолическа църква, по повод насроченият за следобед днес мирен протест на Арменската апостолическа църква в България пред посолството на Азербайджан в София.

„Армения е малка държава, за разлика от Азербайджан, който е 10 милиона и със съюзник огромна Турция. Явно лицемерието придобива уродливи размери“, това посочи още Дадурян.

„ Защо лицемерие – през 1991 година, на 2 септември, Нагорни Карабах обяви своята независимост след референдум – по документи се води Република Нагорни Карабах. После имаше военни действия между сегашните участници на фронтовата линия и  Армения победи.“

Заради националната сигурност комуникациите са заглушени и се прекъсват в Азербайджан , поясни още Кеворк Дадурян.

В поканата за протеста от арменска страна се обръщат към България като член на ЕС и НАТО да заеме позиция за дипломатически натиск във връзка в конфликта между двете държави.

„България – всички правителства са показвали в трудни моменти, че могат да бъдат в ролята на посредник, особено сегашният премиер, между ЕС и Турция, между руската федерация и ЕС“, поясни още Дадурян.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени