Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Месец на прилепите" ни учи колко са полезни и уязвими

Снимка: БГНЕС

“Месец на прилепите” е информационна кампания, инициирана от организацията “Зелени Балкани”, по време на която всеки интересуващ се ще може да научи повече за най-ценните видове в Европа, съхранявани в “Натура 2000”. През октомври у нас се отбелязва и общоевропейската инициатива “Нощ на прилепите”, свързана с Международното споразумение за опазване на прилепите, подписано и от България.

Прилепите са с уникална биология - раждат по едно-единствено малко, живеят 35 години и повече, уязвими животни са, особено през периодите на размножаване и зимуване. Те са изключително полезни, защото унищожават много насекоми и вредители, като по този начин играят важна регулираща роля в горските екосистеми.

Тази година организацията BatLife Europe обяви за Прилеп на годината широкоухият прилеп, като за него ще бъдат представени повече интересни факти през целия октомври.

Елена Стоева от “Зелени Балкани” изтъкна пред Радио София, че е важно хората да получават обективна информация и научни факти. По отношение на коронавируса, за който се твърди, че е пренесен при хората от прилеп, тя подчерта, че това е хипотеза, която още не е доказана, а освен това конкретно за този РНК вирус не става дума за директно прехвърляне от прилепите към човека. Затова и няма директна заплаха за хората при наличие на прилепи в близост..

Повече подробности за инициативата "Месец на прилепите" и особеностите на тези животни чуйте в интервюто на Мария Бояджиева с Елена Стоева.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от