Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко поколения катерачи от цялата страна се събраха на юбилейна среща край Русе

| обновено на 09.10.20 в 10:00
Среща
Снимка: Таня Иванова



В края на миналата седмица на скалите край село Пепелина, Русенско се събраха катерачи от цялата страна на юбилейна катерачна среща. За 10-а поред година тези събития събират любителите на екстремния спорт на някой нов обект за катерене - целта е да се популяризира мястото, с което косвено се подпомага икономически и съответното най-близко населено място - често някое малко селце. 
В същото време, катерачните срещи, организирани от Българската федерация по катерене и алпинизъм и сайтът climbingguidebg.com, са и държавни първенства по скално катерене.

В жегата
В тазгодишното издание участваха близо 60 катерачи, като сред публиката имаше и ветерани от Русенско (Йонко Владимиров, Стоян Икониев) - край с традиции в този спорт. Именно на скалите край Русе е използвано за първи път в България алпийско въже за катерене.


На снимката: Ветеранът-алпинист от Русе Йонко Владимиров гледа младите катерачи

Маршрутите (с трудност от 5с до 8с) бяха подготвени от алпинистите и катерачи Николай Петков, Ивайло Радков-Фазата, Теодор Кисимов-Тео, Теодор Стойчев-Тонката, Венцислав Костов, Дойчин Боянов, Стефан Стоянов и Мартин Мартинов. Част от тях са от Русе и оказаха незаменима помощ в организацията, а разработването на туровете - както подчертаха те - дава възможност катеренето в региона да продължи да се развива.

Ивайло Радков
На снимката: Ивайло Радков-Фазата, един от треньорите на националния отбор

Заради ролята на БНР пък в популяризирането на успехите на българите в екстремните спортове, алпинистите Николай Петков и Венцислав Костов посветиха 3 от общо 39-те маршрута на радиото - "БНР", "Хоризонт" и "Спорт и музика" (на името на предаването, в което се излъчва рубриката "Екстремните спортове").

Маршрут
На снимката: Началото на линията "Спорт и музика"

Класирането в държавното първенство беше основано на брой точки, които всеки маршрут носи като степен на трудност, а участниците сами избираха колко и кои линии да преминават. Победиха Алекс Тоткова и Николай Русев - и двамата от Пловдив, състезатели на клуба по катерене към НСА. 

Награждаване
На снимката: Алекс Тоткова и Николай Петков

На второ място се класираха Слав Киров от клуб “Алтиус”, София, и Юлия Керемедчиева - “Трапезица”, Велико Търново. Трети станаха Росен Руев - НСА, София, и Десислава Христова -“Планинец”, София.

Приятели
Подробните резултати можете да видите тук.

Алекс, Слав, Матей
На снимката: Катерачи от конкуриращи се клубове - Алекс Тоткова от НСА и Слав Киров и Матей Мицев от "Алтиус"

Участниците събираха разделно отпадъците и оставиха скалите така, както ги завариха. За тези места традиционно се грижат самите катерачи и, за разлика от популярните за пикник и разходки места в планините, по катерачните обекти винаги е чисто и приятно. 
Вечерта
А неизкачените маршрути, част от които с доста високи категории на трудност, тепърва ще предизвикват катерачите от страната и чужбина да се връщат отново в Пепелина.

Победителите
Репортаж от срещата чуйте в звуковия файл.
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна