Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добромир Иванов, BESCO: Мудни институции у нас спъват чуждестранните инвеститори

Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация
Снимка: Здравко Петров, БНР
Гърция и „Майкрософт“ обявиха инвестиционна сделка за над 1 млрд. долара. В южната ни съседка ще бъдат построени центрове за съхранение на данни, а проектът ще отвори около 100 000 работни места.

Защо инвестицията подмина България, която е с по-добри позиции от Гърция в областта на IT сферата?

Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация (BESCO) извади минусите на страната ни – бавна администрация и липса на гъвкаво законодателство.

Той подчерта, че, за да сключи тази сделка, компанията е проверила региона, включително и България, но е избрала Гърция, където и данъците са по-високи, и цените на тока са по-високи:

„Самият климат е такъв, че поддържането на голям дейта център ще струва много повече пари, отколкото при климата в България. Страната ни има добри кадри, нещо, с което Гърция не се слави. Опитите да привличаме бизнеса с ниски заплати и че тук е евтино, това не работи. Институциите не работят. Всяка стъпка, която трябва да извървиш с наша институция, е спънка, бавене, неговорене на английски език, неотговаряне на имейли“.

В предаването „12+3“ Иванов допълни:

Няма гъвкавост и скорост. Има истории, при които компания от чужбина се опитва да дойде в България, свързва се с нашите институции и получава отговор - звъннете другия месец, сега организираме събитие. Няма хора, които разбират как проактивно да осъществят нещо“.

Той определи като „пропаганда“ говоренето за ръст във външните инвестиции.

„Движим се около 1 млрд. инвестиции на година, което е абсолютно нищо. От 10 години стоим на едно и също ниво... Това, с което можем да се конкурираме, са бързи институции и гъвкави процедури“.

Интервюто с Добромир Иванов можете да чуете в звуковия файл.

Рixabay

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от