Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 10 и 11 октомври

Ретро трамвай вози по любимия маршрут на Иван Вазов

Снимка: Район „Красно село“

На обиколка в ретро трамвай по маршрут „По стъпките на Вазов“ кани район „Красно село“ на 10 и 11 октомври (събота и неделя).

Инициативата е по повод 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов – кръстник на Красно село, както и предстоящата 120-годишнина от пускането на първия трамвай в София и на трасето по бул. „Цар Борис III“.

В първия етап на проекта деца от 8 училища на територията на района бяха поканени да напишат есе или друго произведение, вдъхновено от пътешествията на писателя, описани в пътеписи, разкази, стихове по избор. Авторите на най-добрите творби получиха награда - разходка по стъпките на великия творец – посещение на къщата музей „Иван Вазов“ в столицата и пътуване с ретро трамвай по маршрут: трамвайно ухо "Журналист" - трамвайно ухо "Бъкстон" (част от маршрута, който е реализирал и самият Иван Вазов още с пускането на първите трамваи по трасето на ТМ №5).

Организаторите канят всички желаещи да пътуват в събота и неделя от крайна спирка "Бъкстон" в посока центъра на определени интервали -  от 11:30 до 13:30 часа. Максималният капацитет е до 10 пътници на курс.

Желаещите могат да се запишат предварително на ел. адрес: office@krasnoselo.net.
Пътуващите с ретро трамвая ще получат подарък брошура с тематични произведения и спомени на Вазов за неговите пътувания с княжевския трамвай.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна