Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В името на любовта и за една целувка

За абсолютната любов и силата да прощаваш

15 години „Каквото направи дядо, все е хубаво” на сцената

С национално турне се отбелязват 15 години на сцената на световнопризнатия български спектакъл „Каквото направи дядо, все е хубаво” по Андерсен. То започна на 6 октомври в Смолян, в Родопски драматичен театър в рамките на IX издание на Театралния фестивал „Забранено за възрастни”. На 22 октомври спектакълът гостува в Русе на сцената на Държавен куклен театър Русе. На 26 октомври публиката в Силистра може да види юбилейния спектакъл на Театър „Кредо” на сцената на Драматично-куклен театър Силистра. Зрителите в Добрич могат да го гледат на 28 октомври на сцената на Държавен куклен театър Добрич. През декември „Каквото направи дядо, все е хубаво” гостува в Държавен куклен театър Стара Загора в две поредни вечери, на 2 и 3 декември. Спектакълът е в културния афиш на Община Бургас по случай празника на града и бургаската публика може да го гледа на 5 и 6 декември в Държавен куклен театър Бургас. През ноември юбилеят на „Каквото направи дядо, все е хубаво” по Андресен ще бъде отбелязан и на постоянна му сцена в София - Театър 199 „Валентин Стойчев”, партньор на Театър Кредо и копродуцент на спектакъла.

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България по програма „Разпространение на готови театрални спектакли”.

Спектакълът е носител на 8 международни награди.

„Каквото направи дядо, все е хубаво” е не само един от най-аплодираните български спектакли по света, но и един от най-дълго играните спектакли у нас. Международната премиера на спектакъла е на 23 август 2005 година в Дания, където в рамките на честването на 200-та годишнината от рождението на Андерсен, спектакълът се играе с огромен успех в 16 градове в страната. На 11 ноември 2005 е националната му премиера в Театър 199 „Валентин Стойчев” в София, където се радва на непреставащ зрителски интерес вече 15 години. Автори на сценичната адаптация на „Каквото направи дядо, все е хубаво” са Юрий Дачев и Нина Димитрова, която е и режисьор на спектакъла. Заедно с Васил Василев-Зуека, тя е автор на сценографията на спектакъла,  пресъздаваща приказната атмосфера на андерсеновия свят и впечатляваща публиката у нас и по света със своята красота, въображение и мултифункционалност. Нина Димитрова играе в партньорство с Васил Василев-Зуека до 2012 година. През 2013 година Нина заменя своя дългогодишен партньор с талантливия и харизматичен млад актьор Димитр Несторов, нейн студент от НАТФИЗ, с когото вече 7 години печелят овациите на зрителите в България и зад граница на 4 езика.

В края на август тази година, театър "Кредо" фестивално откри юбилейния сезон на своя спектакъл „Каквото направи дядо, все е хубаво” на международния театрален форум TRANS/MISSION – East of Art в град Жежув, Полша, където отново бе високо оценен от критиката и публиката, която дълго аплодира актьорите Нина Димитрова и Димитър Несторов, който гостуваха на предаването "Сценична треска" на "Хоризонт". Пандемията от КОВИД-19 наложи отмяната на 4 международни участия на спектакъла на престижни театрални форуми в Русия, Беларус, Китай и Япония.

"Този спектакъл разчита на красотата на една сценография, която пресъздава свят, затънал в преспи сняг, но и жизнерадостта, с която той е зареден. Той носи едно много позитивно послание. В началото за мен беше странно, когато зрителите ми споделяха след представлението, че са плакали. Но след години разбрах защо, а именно защото такива взаимоотношения в реалния живот няма - толкова чисти и скрени. Един руски критик го нарече "шедьовър за загубения рай". За съжаление в живота си ние не можем да прощаваме, твърде пазарно мислим, а в тази история се случва точно обратното. Нашият герой не се интересува от размера на един одарък, а как ще успее да зарадва своята съпруга и най-важното - да получи една целувка", обяснява Нина Димитрова. 

"Представлението разкрива формулата, че когато правиш всичко с любов и в името на любовта то няма как да сгрешиш, колкото и да си на ръба", казва  Димитър Несторов.

Нина Димитрова е част от проекта от самото му начало - и като автор, и като актьор, но как се променя през годините спектакълът и имало ли е момент в който да й омръзне?

"Променям се аз, тъй като вече съм с 15 години по-възрастна. Но не може да ти омръзне нещо, което ти е любимо, което си създал с огромно желание и удоволствие. Хубавото след намесата на Митко е, че той внесе една особена жизнерадост. Вече седем години той е блестящ в този спектакъл."

Създаден по покана и с подкрепата на датската Юбилейна Фондация „Ханс Кристиян Андерсен 2005”, спектакълът „Каквото направи дядо, все е хубаво” блестящо представя България на голямото световно честване  на 200-годишнината от рождението на Андерсен през 2005 в Дания, както и на над 50 международни фестивали по света. В 15-годишната си биография той има над 200 представления, изиграни на 4 езика у нас и по света

Как започна приключението „Каквото направи дядо, все е хубаво” и кои са най-заопомнящите се моменти за изминалите 15 години, разказва Нина Димитрова:

"То започна с международна премиера на английски език. Играхме го в 16 града в Дания. Хубавите моменти са много. Спомням си един 120-годишен театър в град Могильов в Беларус. Той целият се тресеше от реакции и беше много, много хубаво. В Русия този спектакъл е изключително харесван. Много е любим и на японците."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Снимки: театър "Кредо".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.