Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете тежко пострадали жени в катастрофата край Лесово бяха транспортирани със "Спартан" до София

Те вече се намират в шокова зала в "Пирогов", в ямболската болница остават 9 от пострадалите

4
Снимка: БГНЕС

Пътят Елхово-Лесово беше затворен заради тежка катастрофа. 

Малко преди 6 часа микробус се е ударил в спрял тежкотоварен камион на около 3 километра преди граничния пункт с Турция. 

Установено е, че тежкотоварният автомобил е с украинска регистрация, а пътническият бус - със сливенска.


Три лица са загинали при катастрофата, а други 16 пострадали са закарани в болница

Загиналите са на 53, 55 и 75 години. Един от тях е управлявал буса.

Точно в 18.07 минути самолетът „Спартан“ на ВВС излетя от авиобаза „Безмер“, след като в ранния следобед лекарите, които долетяха от София поискаха двете пострадали да бъдат върнати в болницата, за да бъдат стабилизирани за полета, преди да бъдат превозени до болница "Пирогов".

Полетът е преминал успешно, като двете най-тежко пострадали от катастрофата жени вече са в "Пирогов", заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Ангелов. "В момента продължава тяхната обработка в шокова зала. И двете ще бъдат настанени в реанимация“, посочи той.


"Жената, която беше интубирана в Ямбол, е преминала скенер на цялото тяло. Установени са същите травми. Имаме травма в областта на гърдите и корема, контузия в областта на мозъка, счупвания на таз, счупване на бедро и лицева травма“, каза той.

"Втората жена, която е на 51 години и не е интубирана, също е с фрактура на таза, фрактура на бедро, счупване на ръка и с мозъчно сътресение".

Той отбеляза, че те ще останат там, докато бъдат стабилизирани и тяхното състояние позволи да бъдат изписани.

"В ямболската болницата остават 9 човека от пострадалите при катастрофата. Капацитетът на болницата позволя колегите там да се справят сами със ситуацията. В Ямбол няма хора с пряка опасност за живота, но имаме пациенти, които имат травми. Някои от тях са настанени в ортопедия, две лица остават в реанимация под активно наблюдение. Четири от пострадалите бяха на практика в шоково състояние. Много е рано да се дават прогнози, тъй като едно такова състояние се мени в рамките на часове", каза още проф. Ангелова.

Най-младата пациентка  е на 17 години и е дъщеря на една от двете тежко пострадали при катастрофата жени, намиращи се в "Пирогов". Тя се намира в реанимацията в ямболската болница.

По-рано през деня министър Ангелов обобщи състоянието на двете жени:
"Едната е в по-стабилно състояние, другата в тежко от нея състояние, стабилизирани са. Едната е интубирана. Заминаха със Спартана за София. На място на летището ще ги чакат две линейки с анестезиолози реаниматори. Няколко разговора проведох с професор Балтов, с професор Габровски, като се върнем в София на място ще отидем да видим какво е тяхното състояние, надявам се да се оправят. Те са две сестри".

Началникът на Спешното отделение д-р Валентин Вълчев коментира състоянието на останалите в ямболската болница ранени при катастрофата. 

"Да, някои от тях са в тежко, но за момента стабилно състояние. Разбира се, всички екипи работят на високи обороти в болницата". 

Министър Ангелов благодари на всички екипи на Спешната помощ, медиците в Ямбол и пилотите на самолета за навременната и професионална реакция в създалата се тежка ситуация. 

Голяма част от  пострадалите  в тежката катастрофа са от Карнобат, Ямбол и Сливен. 

Пострадали са девет жени и двама мъже. Трима от тях са настанени в хирургия, пет -  в ортопедия и трима в ОАИЛ. 

Министърът коментира по-рано защо се налага жените да бъдат транспортирани спешно с въздушен транспорт. 

"Те са с по-сериозни фрактури на таза, с кървене и има опасност при преместването им от Ямбол до София с линейки". 

Началникът на Спешното отделение д-р Валентин Вълчев коментира организацията по приемането на ранените сутринта. 

"В 7.00 бяха тук всички екипи - хирургичен, ортопедичен, реанимационен. Много бързо се придвижиха пациентите, диагностицираха се и тези, които имаха индикация за хоспитализация, бяха приети". 

По-рано днес от болницата в Сливен съобщиха, че са оказали лекарска помощ на двама души, пострадали в катастрофата - мъж с травма на главата и жена със счупена ръка. 

На брифинг в НС министърът на вътрешните работи Христо Терзийски заяви:

"Произшествието е станало на прав участък с добра видимост, но мокра настилка и се изясняват причините за пътно-транспортното произшествие. Наистина е много тежко. От началото на октомври времето се промени, чести валежи, затова призовавам всички българи да карат особено внимателно. Денят се скъсява, лоша видимост, пуснати светлини, все още има велосипедисти...наистина трябва да бъдем много внимателни на пътя".

Министър Терзийски каза още, че не може да потвърди дали шофьорът на ТИР е бил задържан. По думите му ТИР-ът е бил спрял на изчакване, като е бил последен в колона от няколко автомобили.




Екипи на „Пътна полиция“ са на място и регулират трафика.

Водачите на леките автомобили изчакват на място, а тежкотоварните камиони се пренасочват към граничния пункт "Капитан Андреево".

Недостатъчен контрол на водача на микробуса е първоначалната версия за тежката катастрофа, съобщи Николай Крушарски от Пътна полиция. Той допълни, че през последните дни има рязко завишаване на пътните инциденти:
чера и днес има завишаване на пътните инциденти, именно заради това, че водачите не се съобразяват с пътните условия. За вчерашния ден са настъпили над 200 пътни инцидента, от които 130 тежки. Само за вчерашния ден са загинали 5 участника в пътното движение и над 37 са ранените".

Причините за катастрофата се изясняват, работи се по няколко версии.  Шофьорът на украинския ТИР, в който се е блъснал микробуса, е задържан за 24 часа, уточни окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев:

"Основната версия, която се изяснява, е това, че украинският ТИР е спрял на пътното платно и при движението си шофьорът на микробуса го е възприел твърде късно, за да спре навреме и е последвал удар между двете превозни средства. Ще установим причините, поради които се е стигнало до ненавременното спиране - дали се дължи на атмосферните условия, дали на реакция на шофьори. По първоначални данни на шофьора на ТИР-а е открита употреба на алкохол, но в минимални граници".

Установено е, че той е употребил алкохол, но в минимални количества, съобщиха от прокуратурата в Ямбол.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна