Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоана Буковска:

Духът ще издържи въпреки материята, но тя е заплашена от изчезване

Снимка: БГНЕС

Поводът за гостуването на Йоана Буковска в рубриката "Главен герой" не са изявите ѝ в театъра и киното, а ролята ѝ като режисьор на клип, адресиран към децата и отговорностите, които те трябва да поемат, за да се предпазват от вируси, ходейки на училишще.

Образователният филм „Тръгваме на училище, Вирусът – не“ по забавен и запомнящ се начин показва на децата най-важните правила, които трябва да спазват, за да останат здрави в настоящата пандемична ситуация.

Филмът е доброволна инициатива на група артисти. Хитрата хрумка в клипа е възрастните да влязат в ролята на ученици, а правилата да им се разясняват от дете. По този начин самите деца възприемат по-лесно и ефективно урока.

За съжаление държавата и Министерството на културата не са възприемчиви като децата и не усвояват добрите практики на европейските държави за подкрепа на културата. Артистите и хората на изкуството у нас са на ръба на оцеляването.

Александър Райчев и Йоана Буковска-Давидова в студиото наТеатрите отвориха, но при условие че се запълнят само 50% от местата, което се отразява и на заплащането на аткьорите.

"Отново хората на културата трябва да стиснат и да издържат, минавайки през този труден период, само и само да не изгубим съвсем връзката с публиката, каза тя.

Духът ще издържи въпреки материята, но тя е заплашена от изчезване.

Трябва да намерим светлината в себе си, въпреки околния мрак, заради децата си. Да се опитваме да ги държим настрана от проблемите, тревогите и страховете си и да се погрижим те да преминат възможно най-безболезнено пред този период. 

Трябва да бъдем гъвкави, отворени и светли към бъдещето по най-човеколюбивия начин заради децата си."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени