Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросителните около втората пенсия

НОИ
Снимка: БГНЕС

До края на годината със законодателни промени трябва да се регламентира как ще се изплаща така наречената „втора пенсия“ от частните пенсионни дружества.

Очаква се да бъде дадена отново четвърта и последна възможност, хората да прехвърлят парите от фондовете в НОИ, и след изтеклия 5-годишен период преди навършването на възрастта за пенсия. Това потвърди социалният министър.

Все още има много неизвестни за това дали за всички ще е по-изгодно да прехвърлят парите си към държавния стълб, за да получават пенсия в пълен размерВсе още няма публични разчети за това с колко ще се намалява основната пенсия, заради осигуряването в частните фондове. 

Снимка:БГНЕС

„При всички случаи тези жени, които предстои сега да се пенсионират, имат нужда от своето справедливо решение, защото те са се осигурявали много по-малък период в универсалните фондове и смятам, че е справедливо също периодът, в който са били майчинство, също да се вземе под внимание“ – това посочи в „Хоризонт до обед“ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

От КНСБ и частните фондове предлагат прехвърлянето на парите към НОИ да може да се прави от всеки, но не пет години преди пенсионирането, както е сега, а преди датата на пенсиониране. Пламен Димитров, президент на синдиката, посочи в „Хоризонт до обед“:

„Да остане не само като времеви прозорец, а трябва да бъде заложено като правило. До момента на пенсионирането си и правото, което трябва да получиш от втория стълб, да имаш право да прецениш кое ти е по-изгодно – с втори стълб или да се върнеш в първия стълб“.

Остава по-малко от година преди първите жени, родени през 1960-а да получат правото на втора пенсия от частните фондове. Те задължително са се осигуряват там повече от 18 години.

Още по темата слушайте в репортажа на Цветелина Стоянова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени