Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сондата "ОЗИРИС-РЕКС" откри следи от вода на астероида Бену

Изстрелването на "ОЗИРИС-РЕКС" от Кейп Каневарал - 8 септември 2016
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската междупланетна станция "ОЗИРИС-РЕКС" състави пълна карта на повърхността на астероида Бену и откри в кратера Найтингейл, където кацна апаратът в края на октомври, залежи от минерали, възникнали от течението на речни потоци, предаде ТАСС.

Резултатите от наблюденията на сондата бяха публикувани в списанията "Сайънс" и "Сайънс адвансис".

Анализирайки снимките от зоната на кацане на "ОСИРИ-РЕКС" ние забелязахме в кратера Найтингейл цяла мрежа от тънки бразди, запълнени с ярки минерали. Предполагаме, че това са залежи от карбонати, аналогични на тези, които се срещат в метеоритите-хондрити, претърпели въздействието на водата. Ако това действително е така, това означава, че потоци от течна вода са преминавали по повърхността на прародителя на Бену в продължение на хиляди, а може би и на милиони години", пишат изследователите.

Сондата "ОЗИРИС-РЕКС" беше успешно изстреляна през септември 2016 година, като мисията ѝ се състои в приближаването да астероида Бену и взимане на образци от почвата му. Апаратът достигна до небесното тяло през месец декември 2018 г., припомня агенцията, а през октомври тази година кацна на повърхността му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!