Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Вотът за президент на САЩ не е предрешен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кога и как Covid-19 се появява в политиката и бива използван? За предизборната кампания за президентските избори в САЩ. От запитване, направено от CNN, става ясно, че 57% са заявили, че ща гласуват за Байдън, 41% – за Тръмп, а 1% за друг кандидат. 

Бившият министър на външните работи и анализатор Милен Керемедчиев коментира в "Нашият ден":

"Covid-19 от самото настъпване на пандемията в САЩ беше използван и от двете страни в началната фаза на предизборната кампания, а сега в нейния апогей това е една от основните теми. За разлика от кандидатвицепрезидентския дебат, който мина доста конструктивно, президентският не помогна по никакъв начин на американските гласоподаватели да се ориентират по-добре в предстоящите политик, които биха водили техните кандидати."

Кое ще бъде определящо в предстоящите дебати и за тези избори

"Не само американските граждани станаха много по-разделени партийно един от друг, но и медиите в САЩ станаха доста по-пристрастни – за и против Тръмп. Но нека не отписваме кандидат-президента и настоящ президент Тръмп – само припомням, че през 2016 година Хилари Клинтън водеше с 3 млн. гласоподаватели и въпреки това изгуби изборите. Така че аз по никакъв начин не смятам, че вотът е предрешен. Жалко, че на първия дебат нямаше дебат и нямаше конкретика, защото темите бяха много сериозни – за икономическото състояние, за борбата с расизма, разбира се, борбата с Cоvid-19 – и нито един от двамата говорещи не успя да прокара своята теза. Имаше препирни, спирания на разговорите...

Вторият дебат би трябвало да бъде за външната политика. Тук се очакват големите разногласия и големият сблъсък, защото кандидат-президентът Байдън има много по-различно отношение към световния ред и участието на САЩ в него."

Чуйте целия коментар на Милен Керемедчиев в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени