Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два дни със завладяващи истории в “Мини детски филмов фестивал”

Снимка: Мини Детски Филмов Фестивал

“Мини детски филмов фестивал” ще потопи най-малките зрители в магията на киното от 9 до 11 октомври в Културен център G8. Поканата е отправена към децата над 4-годишна възраст, които могат да гледат вълнуващи късометражни и пълнометражни филмови истории, създадени у нас и в Европа.

Тази година историите ще бъдат прожектирани в събота и неделя, каза Петя Славова от организаторите. Тя насочи вниманието към новия филм “Дует” на творческия тандем Петър Вълчанов и Криси Грозева, познати със сериала “Островът на сините птици”.

В пълнометражната програма ще има дублирани филми за по-малките зрители и субтитри на за децата, които вече могат да четат. Сред българските филми акцентът е върху “Лили рибката”. Режисьорът Ясен Григоров ще отпуши въображението, което може така смело да се покаже единствено в детството, отбеляза Славова.

За по-малките зрители са подходящи пълнометражната анимация „Лодките” и „Плоуи: сам не ще летиш”. “Синият тигър и Славеят на императора пък са насочени за децата над 6 години.

В „Синият тигър” авторът Петр Укропец ясно подчертава кои са смислените неща, за които човек е нужно да се бори, а посланието му е подкрепено от символика и метафорични образи, съчетали игралното и анимационно кино.

“Славеят на императора”, пример от зората на анимацията, е създаден през 1949 година. В него известният чешки режисьор Иржи Трънка претворява известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, като използва специфични изразни средства, които неслучайно му дават водещо място в развитието на чешкия анимационен и куклен филм.

По традиция успоредно с филмовата програма ще се проведе и тридневна творческа работилница за стоп моушън анимация. Тази година участниците ще бъдат вдъхновени от стиховете на Валери Петров, с внимание към 100-та годишнина от рождението на поета. Работилницата е насочена към деца на възраст 8-12 години и започва в петък от 18:30 часа, като ще продължи и през уикенда.

Увлекателна анотация на филмите във фестивала прави Петя Славова в интервюто на Катя Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени