Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компания предлага безплатно подстригване за персонала на Версайския дворец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крал Луи XIV би пребледнял от идеята да остане без дългите си къдрици, но персоналът от Версайския дворец - бившата му резиденция край Париж, вече може да се подстригва безплатно всеки месец, благодарение на компания, специализирана в рециклирането на коса, предаде "Ройтерс".

Човешката коса съдържа кератин. Този протеин поглъща мазнини и може да бъде използван за почистване на околната среда. Той може също да замени пластмасата в селското стопанство и градинарството. Помага и за лечението на дерматологични болести.

"Косата е природно абсорбиращо средство и може да поеме до осем пъти теглото си в масло" - каза Клеман Балделу, учредител на компанията "Капийюм", която събира коса от 200 фризьорски салона във Франция.

Повече от един милион души се подстригват във Франция на ден. Ненужните им кичури са безплатен ресурс, който може лесно да се рециклира за екологични и медицински цели.

"Това са 4000 тона генерирани отпадъци годишно" - заяви Балделу.

В един от салоните, работещи с компанията, е закачен надпис: "1 кг коса = 200 л спестена вода".

Изабел Лафонт, която работи във Версайския дворец, е доволна да й предлагат подстригване толкова наблизо. Във временния салон работят предимно стажанти фризьори.

"Идеята е много добра, защото не винаги имаме време да отидем на фризьор" - каза тя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени