Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около Рилския манастир липсват паркоместа за хора с увреждания

Снимка: Любомир Лазаров

Слушател на „Хоризонт“ сигнализира, че няма инвалидни места на частен паркинг в публична общинска собственост, каквато е Рилският манастир. Вземането под аренда не освобождава собствениците от задължението да има паркоместа за инвалиди, категоричен е Мариян Димитров от Русе.

Транспортната инфраструктура в района на Рилския манастир отдавна е в конфликт с факта, че това е едно от най-посещаваните места в България като туристически обект и като духовна светиня. Тъй като паркингът за автомобили пред централния вход на светата обител и малките паркозони зад манастира едва побират десетките автобуси и леки коли, преди години манастирското братство оформи голяма зона по пътя за хотелите в района като допълнителен паркинг с над 300 места. Разстоянието дотам обаче е около 800 метра, което за хората с увреждания е затруднение. Дори да са с инвалидна количка, за тях има риск, тъй като пътят е постоянно натоварен с автомобили.

Липсата на обозначени места за хора с увреждания е в разрез със законодателството и с разписаните императивни изисквания. Според наредба на Министерството на икономиката за изискванията за сградите и районите около тях, свързани със специфичните нужди на хората с увреждания, е недвусмислено указано, че в зона за паркиране на превозни средства трябва да има паркоместа за хора с увреждания, които да са най-малко 1% от всички паркоместа, но не по-малко от две такива. И още, паркомястото за хора с увреждания трябва да е разположено близо до местоназначението.

Игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий обясни за предаването „Хоризонт за вас“:

„Това е фирма, която е под наем при нас. Те отговарят за правилата за един паркинг. Осигурява се на всички паркиране. Ако се сложат две места за инвалиди и никой не дойде, те ще стоят свободни целия ден, а фирмата плаща наем, заплати. Затова не е маркирано специално място. Но дойде ли човек с инвалидна количка, се настанява. Да кажат кой е служителят. Ще говоря със собственика на фирмата“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна