Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папагали превземат Истанбул, подозират българската "птича мафия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зелени папагали, които до неотдавна можеха да се видят главно в парковете и градините край Босфора, завземат Истанбул. Колонии от зелени папагали заливат гъстонаселените градски квартали и се разхождат свободно в тях, сигнализират орнитолозите.

Екзотичните птици летят винаги дружно на ята и си помагат в трудни моменти. Силното увеличение на броя им е напаст, която заплашва да навреди на фауната на града край Босфора и това е тревожно, коментира биологът Керем Бойла.

Той посочва няколко причини за увеличението на колониите от иначе красивите екзотични пернати.

"Смятаме,че една от причините е нелегалният трафик на този вид птици през граничните пунктове",обяснява той.

Много активен е каналът за нелегален трафик на папагалчета е през границата с България, контролиран от т.н."птича мафия". Зелените папагалчета, които турците наричат мухаббет кушу (птиче за разговорка), са много търсени на птичите пазари в големите градове като Истанбул, Бурса и др. В медиите често се появяват съобщения за разкрити пратки папагалчета при опит да бъдат внесени нелегално от България. Конфискуваните от митничарите пернати след време се пускат на свобода. А контрабандистите се отървават обикновено с административни глоби.

"Преди няколко години стана катастрофа край Истанбул с камион, който превозваше голяма пратка папагали. Стотици птици се разлетяха от кафезите.

Предполагаме, че към момента в Истанбул има над 5-6 хиляди папагала, докато преди 3-5 години бяха само стотина. Турците обичат зелените папагалчета, те са част от живата природа на Истанбул, но са нападнали града, настанявайки се в гнездата на другите живи обитатели като гарги, прилепи, катерици и всъщност нарушават фауната на града", казва биологът.

Другата причина е обилната храна, която жителите на градските квартали оставят на открити места.

Орнитолозите призовават населението в кварталите на града да не оставя хранителни отпадъци на открито, а ръководствата на общините да полагат грижи за горските насаждения - кипариси, борове, чинари, чиито клони и листа са предпочитани от зелените папагали.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна