Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов финансов пакет в помощ на британските работници

Риши Сунак, британски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Работещите за британски фирми, които са били принудени да затворят по закон, заради ограниченията в борбата с коронавируса, ще получават две-трети от техните заплати от правителството в рамките на половин година.

Министърът на финансите Риши Сунак обяви днес нова финансова инициатива в помощ на губещите работата си, окачествявайки я като продължение на предишната схема, при която правителството поемаше 80 процента от заплатите.

Този път става дума за малко по-ниско изплащане, като максималната сума, която може да получи работник е 2 100 паунда за месец.

Новата схема влиза в сила от 1 ноември и ще продължи 6 месеца. Това става на фона на очакванията, че от следващата седмица ще последват нови още по-строги ограничения в някои части на Англия, като в градове като Ливърпул, Манчестър и Нюкасъл вероятно пъбовете и ресторантите ща затворят напълно.

Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че затягането на мерките в британската столица също е неизбежно.

Междувременно серия проучвания показва, че случаите със заразяване с Covid-19 рязко се увеличават, особено в Англия. Един на всеки 170 души в Англия е заразен с вируса. За последното денонощие в Обединеното кралство има регистрирани 17 540 случая на заразяване - повече от 3 000 от предишното денонощие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна