Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията в Киргизстан се успокоява

| обновено на 10.10.20 в 17:04
Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев сред свои привърженици в Бишкек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев беше задържан от служители на специалните полицейски части, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Сегашният президент Сооронбай Жеенбеков изглежда си връща контрола над страната след няколкото дни на вълнения, по време на които беше освободен от затвора неговият предшественик, който излежаваше присъда за корупция, отбелязва Франс прес. Атамбаев е задържан по обвинение за организиране на масови безредици.

Положението в столицата на Киргизстан Бишкек, където след вчерашните сблъсъци между привърженици на различни опозиционни сили бе въведено извънредно положение, се намира под контрола на силовите структури, съобщи главното управление на вътрешното министерство в града, цитирано от ТАСС.

"Нощни патрули, състоящи се от бишкекски милиционери, военнослужещи и народни отрядници, се организираха през нощта за предотвратяване и пресичане на възможни нарушения и престъпления. Обществената сигурност на гражданите е под контрола на силовите структури и на отрядниците. Частното и държавното имущество, както и стратегическите обекти, са под надеждна охрана", се казва в съобщението.

Според полицейското управление през нощта не са отбелязани случаи на погроми и мародерство. Снощи агенция "24.kg" съобщи, че към резиденцията на президента Сооронбай Жеенбеков е била изпратена военна техника. Там днес трябва да се състои заседание на парламента, на което депутатите трябва да утвърдят кандидатура за нов министър-председател.

По време на протестите, започнали в Бишкек след анулираните заради измами избори, участниците в тях разгромиха сградата на парламента и в създалия се хаос и под натиска от групи демонстранти всеки ден се налага да се търси ново място за заседанието на парламента. По тази причина възникват и трудности по гарантирането на кворума.

Вчера, освен че обяви извънредно положение в столицата, президентът Жеенбеков подписа и указ за оставка на правителството, но всички членове на досегашния кабинет, освен премиера Кубатбег Боронов, продължават да изпълняват своите длъжности до съставяне на ново правителство.

Седем души са пострадали при вчерашните сблъсъци между различни опозиционни групи, протестиращи на централния площад на Бишкек с искане да наложат свой кандидат за премиер на страната. При едно от стълкновенията неизвестен стреля с пистолет по колата на бившия президент Алмазбек Атамбаев. Той не е пострадал, започнало е разследване на случая.
  От началото на сблъсъците в Бишкек, започнали на 5 октомври, досега са пострадали над 1000 души, като 240 от тях са хоспитализирани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна