Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фондация събира спомени за "Чинията" на Бузлуджа

Дом-паметникът на връх Бузлуджа
Снимка: Венета Николова

Фондация „Проект Бузлуджа“ продължава кампанията "Неписани истории за Бузлуджа" за набиране на лични истории, свързани с някогашния Дом-паметник на Българската комунистическия партия, известен още и като Чинията. Днес от 10 до 18 часа домакин на срещите ще бъде Литературно-художествен музей “Чудомир" в Казанлък.

Целта е да се научат повече детайли за сградата, за нейното възприемане и значение в живота на хората, споделя арх.Дора Иванова: "Може би за по-възрастните поколения това е част от миналото, но за следващото поколение, за да може ние да разберем смисъла на тази сграда, е важно да чуем именно тези истории, защото тя не е просто един обект, просто една архитектура, много стомана и много бетон. Тя е част от спомените, от историите на толкова много българи. Ние искаме да ги намерим, искаме да ги намерим и да ги чуем, преди да са си отишли незаписани и неразказани".

"Вярваме, че разговорът за бъдещето на сградата неминуемо започва с разговор за нейното минало", допълна арх.Иванова, която е и основен двигател в опитите да бъде спасен от разруха монументът на Бузлуджа. Това лято тя заедно с международен екип от реставратори взеха участие в проект на укрепване на мозайките вътре в паметника. Сега стартира и кампания за набиране на средства за защитен навес на мозайките от външния кръг на чинията.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Брифинги на НОЩ