Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцентите от международните новини тази седмица

Снимка: europarl.europa.eu

- Социалисти, либерали и зелени в Европарламента надделяха над десните и консерваторите и в четвъртък беше приета резолюция, в която се отбелязва значително влошаване на спазването на принципите на правовата държава в България, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите.

- Еврокомисията констатира, че демокрацията в Турция ерозира, а независимостта на съдилищата се руши в годишния си доклад за страната.

- В Гърция в сряда крайнодясната партия "Златна зора" беше призната за престъпна организация от Апелативния съд в Атина. В понеделник Гърция и "Майкрософт" обявиха инвестиционна сделка за над 1 милиард евро за изграждането на облачна инфраструктура за съхраняване на данни.

- България отзова тази седмица посланика си в Беларус. Подобен ход предприеха и други страни членки на Европейския съюз в знак на солидарност с Полша и Литва, от които Минск поиска да намалят състава на посолствата си.

- Азербайджан и Армения договориха в Москва прекратяване на огъня в отцепилия се регион Нагорни Карабах, което влиза в сила в 12 часа днес.

- Киргизстан беше обхванат от протести и размирици, след провелите се в неделя парламентарни избори.

- В сряда Франция и Германия обвиниха пряко Русия в "участие и отговорност" за отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални с невропаралитично вещество от групата на Новичок през август и заплашиха със санкции. От Кремъл категорично отричат да имат нещо общо със случая и определиха твърденията на Франция и Германия като "неприемливи и заплахи и опити за шантаж".

- Вторият дебат между американският президент Доналд Тръмп и опонента му от Демократическата партия Джо Байдън, който трябваше следващата седмица да бъде дистанционен, няма да се състои заради несъгласия с формата на събитието.

- Тази седмица заразените от Covid-19 в световен мащаб надхвърлиха 36,5 милиона, починалите - над 1 милион, а възстановилите се - 25,5 милиона. Рекордни нива на нови случаи от началото на пандемията бяха регистрирани в редица балкански и западноевропейски страни, както и в Русия.

Пълното обобщение можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна