Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валтери Ботас тръгва първи на Нюрбургринг

Ботас в пит стопа.
Снимка: БТА

Финландският пилот на Мерцедес Валтери Ботас спечели пол-позишън преди утрешния старт за Гран При на Айфел във Формула 1. Ботас приключи с отрично каране в третата сесия на квалификацията с време 1:25.269.

Втори завърши и утре ще стартира до Ботас съотборникът му от Мерцедес Люис Хамилтън, който остана на 0.256. Трети се нареди пилотът на Ред Бул Макс Ферстапен (Нидерландия), който изостана на 0.293.

За финландеца това е 14-и старт от първа позиция в кариерата и трети за сезона. Ботас през този сезон записа две победи- в Австралия и в последния старт за момента в руския курорт Сочи, а общо в кариерата си е стъпвал 9 пъти на първото място на стълбичката.

След първите трима се наредиха Шарл Льоклер (Монако) с Ферари на 0.766, Александър Албон (Тайланд) от Ред Бул на 0.778, а топ 6 допълни Даниел Рикардо (Австралия) с Рено на 0.954.

"След като пропуснахме вчера двете тренировки, днес беше много важна квалификация за нас. Смятам, че е много позитивно представяне, защото се доближаваме все по-близо и по-близо до Мерцедес. Надявам се, че и утре в състезанието ще бъде още по-интересно и ще бъдем по-добри. Много е важно как ще се представят гумите, а трябва да знаем, че е една много силна писта, заяви Макс Ферстапен, който днес остана трети в квалификацията.

"Чувството е страхотно да си първи. Последната обиколка беше изключителна. При тези условия да поддържаш добра температура в гумите е много трудно. И двамата с Люис излизаме в един и същи момент от гаража, но е най-важното да си прецизен и концентриран. Единствената ми цел е да постигна победа и да затвърдя доброто си представяне от предишните стартове, заяви пък първият днес в квалификацията Валтери Ботас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени