Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носенето на маски вече е задължително на обществени места в Техеран

Дете със защитна маска в Техеран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Носенето на маски стана задължително на обществени места в иранската столица Техеран и нарушителите ще бъдат глобявани. Това обяви президентът Хасан Рохани на фона на борбата с трета вълна от коронавирусни инфекции в страната, предаде Ройтерс.

Иран е най-тежко засегнатата от пандемията държава в Близкия изток. Там тази седмица беше отбелязан рекорден брой починали за едно денонощие -  239 души. Министерството на здравеопазването съобщи за 195 смъртни случая през изминалите 24 часа, като общият брой на жертвите вече е над 28 000.

От юли маските са задължителни в закритите обществени пространства, макар досега да не се налагаха санкции. Сега в столицата Техеран те са задължителни на публични места, както на закрито, така и на открито.

Президентът Рохани предупреди в изказване, излъчено по телевизията, че всеки, хванат без маска, ще бъде глобяван с 500 000 риала, а заразените с коронавирус, които не се карантинират или не информират приятели и колеги за състоянието си, ще бъдат санкционирани с 2 милиона риала.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна