Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори в Таджикистан, президентът Рахмон се готви за пети мандат

Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон вероятно ще спечели пети мандат, след като неговите четирима съперници признават, че няма да получат много гласове на днешния вот.

Този път президентските избори в централноазиатската държава може да привлекат вниманието на международната общественост, след като резултатите от изборите за държавен глава в две други бивши съветски републики : Беларус и Киргизстан, доведоха до масови протести, коментира Ройтерс.

Най-голямата опозиционна сила в Таджикистан - Социалдемократическата партия, бойкотира днешните избори като протест срещу законодателството, осигуряващо доминиране на президентската Народнодемократическа партия.

Четиримата съперници на Рахмон са членове на долната камара на парламента и не смеят да критикуват президента, чиято официална титла е "Основоположник на мира и националното единство - Вожд на народа", посочва Ройтерс.

Съюзникът на Кремъл Рахмон, на 68 години, властва в Таджикистан от 1992 г. – период, през който имаше гражданска война, припомня БТА. Той постепенно заздрави властта си и през 2016 г. с промяна в конституцията бе премахнат лимитът върху мандатите на държавния глава. Един мандат е със срок от седем години.

Рахмон, който има девет деца, е определил за свой наследник сина си Рустам, сега кмет на столицата Душанбе и председател на горната камара на парламента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени