Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тоня Димитрова за

Covid-19 в политическия кръговрат

Доналд Тръмп преди да махне маската си при първата си публична поява след тридневно болнично лечение от Covid-19.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След изминали по-малко от 10 дни, след като се зарази с коронавируса, Доналд Тръмп организира митинг в Белия дом, където говори пред свои привърженици, а утре ще бъде във Флорида, където продължава своята кампания за президентските избори. Американският президент вече не приема медикаменти.

Откакто се зарази, Тръмп предприе стратегия за превръщане на коронавируса от негатив за кампанията му в предимство.

Доналд Тръмп няма нужда да се възстановява от коронавируса, Covid-19 ще трябва да се възстанови от него - боксов мач между Доналд Тръмп и коронавирус във видеоклип стана хит в социалните мрежи.

С един удар той го поваля и все едно нищо не се е случило, си тръгва от ринга без драскотина. Светът разбра за заразяването на Тръмп в ранните часове на 2 октомври, същият ден той влезе във военната болница „Уолтър Рийд“, а случаите на коронавирус сред най-близкото му обкръжение заливаха новините няколко дни.

Това, което изглежда обективна истина, невинаги е такава в света на политиката - особено, когато изборите са само след седмици, милиони американци вече са дали своя вот, а Тръмп изостава в проучванията на общественото мнение. Стратезите на сегашния държавен глава отчаяно търсят начин да променят разказа, който доминира медийното отразяване на заболяването на президента. Има две основни опорни точки - скорострелното оздравяване на Тръмп ще докаже веднъж завинаги, че сериозността на пандемията е преувеличавана. Втората е, че ще спечели гласове от съчувствие, а и вече говори като човек, който разбира добре новия вирус.

„Научих много за Covid и това е истинския урок, не като да прочетеш някоя книга. Сега го схващам и го разбирам, и наистина е много интересно нещо.“

Само ден, след като е бил на командно дишане с кислород, Тръмп излезе на изненадваща разходка с автомобил, за да поздрави привържениците си пред болницата, без да се съобразява с риска за здравето на охраняващите го агенти. После махна демонстративно маската от лицето си на балкона на Белия дом.

Отсъствието на Тръмп от предизборната кампания беше заменено с операция „Да направим Америка велика отново“ с участието на децата на президента и на вицепрезидента Майк Пенс. Фактът, че Тръмп е на 74-години и е част от най-уязвимата категория от населението беше отричан.

„Това са любимите ми хора в света - възрастните. Аз съм възрастен, знам, че не знаете това и може би никой не го знае. Но може би не трябва да им казваме, че съм възрастен“, каза Доналд Тръмп.

Корона-шоуто на Тръмп не спира до тук. В опитите да намери изход от ситуацията, в която той като президент на Съединените щати се зарази с болестта, която месеци наред отричаше и заради която стотици хиляди животи бяха изгубени, а милиони останаха безработни - той заяви:

„Чувствам се перфектно. Смятам, че заразяването ми беше Божи дар, скрита благословия.“

Божият дар го е накарал да се почувства по-добре, отколкото преди 30 години, сподели той в едно от интервютата си през седмицата.

През цялото време демонстрираше нетърпение да се върне на митинг сред хората,  а стремежът му да докаже, че е физически годен да изпълнява отговорния пост държавен глава доведе и до такива изказвания:

„Връщам се, защото съм един перфектен физически екземпляр и съм изключително млад.“

За 8 дни американският президент се оказа най-големият разпространител на фалшива информация за коронавируса. Фейсбук изтри негова публикация, че Covid-19 е по-малко смъртоносен от грипа, а Туитър постави знак за предупреждение за разпространяване на подвеждаща информация.

Геополитиката също намери място в битката на Тръмп срещу Covid или китайската чума, както той нарича вируса.

„Вината е на Китай и те ще платят висока цена. Китай ще плати за това, което причини на страната ни и на света.“

Доналд Тръмп не е първият световен лидер, който се заразява с коронавируса. През юли беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че е инфектиран и то отново на прага на оспорваните президентски избори на 9 август. Лукашенко така и не въведе в началото на пандемията никакви ограничителни мерки, болестта му мина експресно в новините и въобще не се превърна във фактор за изборите.

Бразилският президент Жаир Болсонаро също даде положителен резултат през юли и точно както Тръмп, и той през цялото време считаше вируса за не толкова сериозен. Популистът Болсонаро възмути света, след като даде интервю пред група репортери, докато беше с инфекция и свали маската си. Пусна видеозапис как взема хапче хидроксихлорохин, макар да беше установено, че то не е ефективно срещу вируса.

"За тези, които са против хирдоксихлорохина, но не дават никаква алтернатива, със съжаление ви информирам, че съм много добре след като се лекувам с него. И с Божия помощ, ще живея още дълго време“, каза Болсонаро.

В Европа главният преговарящ за Брекзит Мишел Барние също се зарази, но спази всички мерки за самоизолация. Заради неспазване на ограничителните мерки се стигна до рокади в Еврокомисията, след като ирландският еврокомисар Фил Хоган подаде оставка. Най- видима беше трансформацията на британския премиер Борис Джонсън, който на 27 март тази година обяви, че е развил леки симптоми на коронавирус.

Борис Джонсън, също като Тръмп, влезе в болница и публикуваше видеопослания от болничната стая. Превърна се в истински герой за британците и предизвика масово съчувствие, дори сред хора, които не го харесваха. Първоначално и Великобритания не зачете сериозността на пандемията и въведе по-късно ограничения. След болестта британците виждат явна промяна в Джонсън, станал е по-загрижен за здравето на хората, а лятото поведе кампания срещу затлъстяването.

Джонсън вече не се колебае да въвежда мерки срещу пандемията, има и подкрепата на хората. При Тръмп няма и следа от метаморфоза, стратегията му за президентската битка остава непроменена.

„Това е като повторение на случилото се преди 4 години. Само ден преди вота казваха, че ще изгубя всички решаващи щати и че изборната нощ ще бъде много кратка. Само че аз спечелих в повечето от тези щати и то много лесно.“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!