Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският риал стигна ново дъно 312 200 за долар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският риал днес отбеляза пореден минимум спрямо щатския долар, след като рекордният брой жертви на коронавируса за един ден засили опасенията около новите американски санкции, които може да блокират някои от покупките на лекарства в Иран, предаде "Ройтерс".

Един долар се разменяше за 312 200 риала на неофициалния пазар спрямо 304 300 риала вчера, по данни на сайта за чуждестранна валута Bonbast.com.

Според местното икономическо издание "Доня-е ектесад" днес доларът се е котирал за 310 000 риала спрямо 303 300 вчера. По данни на вестника първоначално риалът се е обезценил до 317 000 за долар, след което е бил тласнат нагоре от съобщението, че иранската централна банка ще инжектира на ден по 50 милиона долара в подкрепа на валутата.

Риалът е загубил около 57 на сто от стойността си през 2020 година, тъй като поевтиняването на петрола задълбочи икономическата криза в страната, която освен това отчита най-високия брой жертви на Covid-19 в Близкия изток. Днес дневният брой на загиналите достигна нов връх от 251.

В четвъртък САЩ наложиха нови санкции срещу иранския финансов сектор, наказвайки местни 18 банки чрез изваждането им от международната система. Вашингтон засилва натиска върху Техеран седмици преди изборите в САЩ, отбелязва "Ройтерс".

Анализатори предупредиха, че санкциите могат допълнително да попречат на европейски и други чуждестранни банки да работят с Иран, дори за разрешени хуманитарни трансакции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна