Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ пита търговските банки за готовността им за нулеви или отрицателни лихви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник Английската централна банка поиска от търговските банки информация относно тяхната готовност за нулеви или отрицателни лихвени проценти. Това е факт след информация от миналия месец, че АЦБ обмисля как въведе отрицателни лихви, ако е необходимо.

"Като част от тази работа, ние изискваме конкретна информация за настоящата готовност на вашата фирма да се справи с нулев банков лихвен процент или отрицателен банков лихвен процент, както и за стъпките, които трябва да предприемете, за да се подготвите за прилагането на такива лихвени ставки", посочва заместник-управителят на АЦБ Сам Уудс в писмо до търговските банки.

"Важно е банките и финансовите фирми да разберат последиците от тези потенциални подходи за прилагане на нулев или отрицателен банков лихвен процент, тъй като АЦБ може да сметне за подходящо да избере различни варианти въз основа на съответната ситуация", каза той.

Сам Уудс отбеляза, че централната банка иска да знае дали има някакви технологични предизвикателства при прилагането на нулеви или отрицателни ставки.

АЦБ определи краен срок до 12 ноември - седмица след следващото редовно заседание - за банките да отговорят на искането ѝ за информация относно въздействието на отрицателните лихвени проценти.

Уудс повтори неотдавнашните коментари на управителя губернатора на АЦБ Андрю Бейли, че разглеждането на централната банка на въздействието на нулеви или отрицателни лихви не е знак, че лихвените ставки ще бъдат понижение до тези нива.

Очаква се АЦБ да обяви на заседанието си на 5-и ноември, че отново увеличава програмата си за изкупуване на облигации, известна като "количествени улеснения", за да помогне на британската икономика, която се опитва да се възстанови от рекордното сриване през второто тримесечие, причинено от въведените тогава строги коронавирусни блокади и карантини.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!