Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имат ли място децата на протестите

Отговорите и в „Пътеводител на младежкото гражданско участие“

Снимка: БНР
По време на демонстрациите всяка вечер много деца присъстват по площадите заедно със своите родители.

Майки с колички и татковци, повели за ръка невръстните си деца, които развяват българското знаме, По-големи деца, които надуват свирки, и с викове "Мутри вън", издигат лозунги, често с не толкова безобидно съдържание. Каките и батковците видимо изглеждат екзалтирани и гневни. Някой крещят и замерят сградите с каквото им попадне. Всъщност копират възрастните. Пред БНР граждани изразиха противоположни позиции:

"Не смятам, че е пречка децата да са на протестите".

"Не смятам, че на този шум и викове трябва да присъстват деца. Това има негативно въздействие върху децата."

"На протестите има и бомбички - децата могат да пострадат".

"Стига вече - децата трябва да имат гражданска позиция".

къде са бащите на тези деца? Майките излагат на унижение децата с увреждания по протестите."

"Аз бих задала обратния въпрос - а защо да не го водя? Нашите деца са пълнолетни граждани. Да, някои са под запрещение , но защо да не бъдат на улицата, те имат право да бъдат видени. А нима 5-6 годишните деца сами са взели решение да отидат на протеста? Моят син не е под запрещение, той е гласоподавател и има същите права като другите". Това каза в "Хоризонт до обед" Димитрина Русева майката, провокирала критики с участието си в протестите, заедно с 24-годишния си син Христо. 

"Христо има право да бъде на протеста, това че не може да говори, не значи,че той не разбира какво се случва...", това каза в "Хоризонт до обед", Илиана Маринова онкоболна, майка на 2 здрави деца. Защитава каузата на майките от Системата ни убива. Води и децата си.

„От дете съм ходила по протести, моите родители са ме водили пред 90 –те години и това ми е помогнало да се изградя като гражданска личност“, разказа в „Хоризонт до обед“ Маргарита Спасова относно книгата „Пътеводител на младежкото гражданско участие“ , създадено от Glocal change.

Това е Форум за глокална промяна в рамките на кампанията #ОтНасЗависи на гражданско обединение Равни БГ.

„Мисията на глокална промяна е да наръчи активното гражданско участие на всички социални групи, но най-вече на младите хора, чийто глас остава нечут.

www.facebook.com/ForumForGlocalChange

Пътеводителят отговаря на въпросите – какъв е смисълът от младежкото гражданско участие, какви са необходимите условия за успешно активно гражданско участие на местно и европейско ниво“, поясни още Спасова.

На въпрос как би отговорила, ако ги обвинят, че подтикват младежите да протестират Спасова, посочи, че правото на мирни събрания е залегнало в редица международни документи и е нещо положително.

„Важно е да мислим за младите хора като активна част от обществото и че техният глас трябва да бъде чут“, заяви още Спасова.

„Добре е да има гражданско образование сред учебните дисциплини за 11 и 12 клас. Според мен такива часове трябва да има от по-рано. Надяваме се Пътеводителят да подкрепи учителите в тази посока.“

Още по темите слушайте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!