Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Преди да умра“ – кубът, на който можеш да напишеш всичко

Снимка: www.facebook.com/beforeidiepro

„Има над 5 хиляди стени или кубове по света, където хората могат да напишат какво искат да направят преди да умрат“, каза в „Хоризонт до обед“ Албена Танева, която е част от глобален артпроект, в който се включва и България – „Before I Die“ или „Преди да умра“.

Артпроектът е в 76 държави на 36 езика и вече има свое издание на български език.

„У нас той представлява черен куб на площад „Славейков“, където всеки може да напише нещо. На мен ми се искаше водеща да е локацията и така и кубът да е независим. Подбудите ми бяха лични, за да го направя в София. Попадала съм на много стени в света. Хората отговарят различни неща на куба, някои започнаха да пишат още преди да бъде завършен… Други мислят дълго, гледат какво правят и пишат другите, което не е лошо. Често се пише за любов, за споделяне, „да прогледна", имаше и забавни – "да ям, без да дебелея". А също и имаше желание: „да мисля по-малко“, разказа Албена Танева.

„Когато загубиш близки приятели, хора от семейството, осъзнаваш, че понякога животът си отива за един миг. Това е била и мотивацията на Кенди Чанг да създаде проекта през 2011 година в Ню Орлиънс“, посочи още Танева.

„Не трябва да се вкопчваме нито в страховете си, нито в мечтите си…“, смята тя.

Според Албена Танева това е социален експеримент, който е отражение на всеки един от нас и на всички нас като общество.

Още по темата – в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна