Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БАН след 151 години

| обновено на 12.10.20 в 18:16
В зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН се проведе тържествено събрание по повод 151 години от създаването на БАН. Сред гостите бяха председателят на БАН Юлиян Ревалски, вицепрезидентът Илияна Йотова, столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Снимка: БГНЕС

Ролята на науката в борбата срещу коронавирусната епидемия се оказа централна тема на днешното тържествено събрание по повод 151-ата годишнина от създаването на Българската академия на науките.

Учените за пореден път обърнаха внимание на недофинансирането на БАН.

В празничното си слово председателят на БАН академик Юлиян Ревалски направи кратък обзор на историята на Академията - от създаването й през 1869 година до наши дни. Той не пропусна да отбележи важната роля на учените във връзка с коронавируса:

"Екип от учени на Българската академия на науките се включи в работата на Националния кризисен щаб и вече осми месец работи без почивка, седем дни от седмицата".

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обърна внимание на тревоги сред учените относно бъдещето на Академията. Тя изтъкна, че увеличенията на учителските и на университетските заплати радват научните работници, но:

"Сериозно сме обезпокоени от факта, че БАН сякаш отново е несправедливо пренебрегната. На фона на обявената стартова заплата на учителите през 2021 г. от 1 260 лева, средната заплата от 780 лева на главните асистенти в БАН е повече от абсурдна".

Сред гостите на тържеството бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Йорданка Фандъкова. Йотова бе категорична, че въпросът трябва ли ни Българската академия на науките не съществува:

"Отговорът е еднозначен. Науката, а не асфалтът са в основата на развитието на всеки един народ и на една нация. За наука и образование държавата ни не трябва да пести средства".

Йотова също обърна внимание на ролята на Академията по отношение на коронавируса:

"От този вирус, от тази пандемия и от следващи кризи ще ни спасят науката и учените, а не политиците."

В празничния за БАН ден четирима журналисти получиха награди за отразяване дейността на Академията, а в централното фоайе на институцията бе подредена изложба, посветена на първото българско научно списание.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от